Bayer%2Dpesticide+dicamba+niet+meer+toegestaan+in+VS
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Bayer-pesticide dicamba niet meer toegestaan in VS

Bayer kreeg in de Verenigde Staten te maken met een nieuwe tegenslag bij zijn onkruidbestrijdingsmiddelen. De verkoop van het middel dicamba is in de VS verboden, zo heeft de Amerikaanse rechtbank besloten.

Een rechter in San Francisco heeft de vergunning voor dicamba ingetrokken. Volgens de rechtbank heeft de milieubeschermingsautoriteit (EPA) de risico's van het product verkeerd ingeschat. Bayer verkoopt het onkruidbestrijdingsmiddel onder de merknaam XtendiMax.

Dicamba is aanvechtbaar omdat het zich makkelijk via de lucht kan verspreiden en zo schade kan toebrengen aan gewassen op de nabijgelegen percelen. Het pesticide komt net als Roundup van het Amerikaanse Monsanto. Dat bedrijf nam Bayer in 2018 over.

Nieuwe verlenging

De vergunning voor dicamba werd in het najaar van 2018 verlengd met een looptijd van twee jaar. Bayer bereidde zich voor op een nieuwe verlenging. De Amerikaanse rechtbank haalt daar in hoger beroep een streep door. De Amerikaanse milieutoezichthouder 'faalde volledig in het bloodleggen van de risico's', oordeelde de rechter.

Het Duitse chemiebedrijf Bayer is het oneens met het besluit en bekijkt of er mogelijkheden zijn om het oordeel van de rechter aan te vechten. Welke financiële gevolgen de beslissing voor het chemieconcern heeft, is niet duidelijk.

In de afgelopen jaren zou het middel dicamba veel percelen met sojabonen hebben vernietigd. Ook branchegenoot BASF heeft een product in de VS dat dicamba bevat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer