Komkommersap+zorgt+voor+fris+zomerdrankje
Nieuws
© Twan Wiermans

Komkommersap zorgt voor fris zomerdrankje

In tijden van overproductie kun je komkommers zuurstofloos persen. Het geconcentreerde sap is geschikt als gezonde, frisse smaakbrenger in commerciële drankjes.

Dat blijkt uit bevindingen van voedingsonderzoekers van het Belgische onderzoeksinstituut ILVO. Aanleiding voor de experimenten was de coronacrisis. Wat kun je met de komkommers doen als ze niet als versproduct zijn te verkopen?

De caloriewaarde van komkommer is laag, maar de groente heeft tegelijk een hoge voedingswaarde door de aanwezige vezels, vitaminen, antioxidanten en mineralen. Komkommers bestaan vooral uit water (ongeveer 95 procent).


Ingedikt sap

Na versnijding en vermaling tot puree probeerden de onderzoekers het sap en de vaste vezel te scheiden met een innovatieve spiraalfilterpers. Het sap en de pulp worden hierin onder vacuümomstandigheden gewonnen. Uit de test bleek dat een saprendement van 86 procent mogelijk is. Vervolgens werd het sap ingedikt tot een concentraat.

Cateringbedrijf Atelier M uit Merelbeke, vlak bij Gent, is één van de bedrijven die met het uitgeteste verwerkingsproces en met het product verder aan de slag gaat. Momenteel lopen er nog tests rond recepturen voor zomerse dranken, waarbij het geconcentreerd sap een grondstof is. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  16° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
Meer weer