Voerspoor vergroot vijanddenken

In de coronacrisis leunt het kabinet sterk op de wetenschap. Het is de basis voor het rechtvaardigen van besluiten om de volksgezondheid te beschermen en voor het vergaand ingrijpen in de bewegingsvrijheid van burgers. Bij de voermaatregel volgt de overheid de wetenschap niet.

Voerspoor+vergroot+vijanddenken
© Dirk Hol

De meeste politieke partijen hebben hun toonzetting in het politieke debat aangepast om dat broze draagvlak te ondersteunen en daarmee sociale cohesie te bereiken. Het strooien met miljarden euro's is niet alleen bedoeld om de economie te beschermen, maar ook om chaos te voorkomen. Je blijft niet thuis als je geen inkomen meer hebt.

Er treedt dus ook een collectieve verontwaardiging op over het handelen van de burgemeester van Amsterdam bij de demonstratie op de Dam. Hier dreigde een ondermijning van het gezag.


Stikstofvoermaatregel

Hoe anders gaat de overheid om met de stikstofvoermaatregel voor de melkveehouderij. Naast boeren en dierenartsen geven wetenschappers aan dat je voermaatregelen op het totale dieet van de koe moet bekijken. Natuurlijk, het gaat 'maar' om 15.000 boeren, 1,5 miljoen koeien en het is voor vier maanden. De economie stort er niet van in en de volksgezondheid is niet in gevaar. Maar de koegezondheid wel.

Wetenschappers geven aan dat je voermaatregelen op het totale dieet van de koe moet bekijken

Jos Verstraten, bestuurslid LTO-vakgroep Melkveehouderij

De overheid legt de kritieken naast zich neer en grijpt eenzijdig in op wat de boer koopt om tekorten in het koeienmenu aan te vullen. De staffelingen ten aanzien van grondsoort en intensiteit suggereren maatwerk dat er niet is. Het blijft onverklaarbaar broddelwerk, gebaseerd op de gemiddelde koe halverwege de lactatie.


Koeien in onbalans

De pijn wordt vooral neergelegd bij koeien die weinig eiwitten binnenkrijgen, dus al minder stikstof uitstoten en daarnaast weinig, maar wel geconcentreerd aanvullend aangekocht voer krijgen. Deze koeien zullen in een onbalans terechtkomen met negatieve effecten op diergezondheid en productie.

De boer zal vanuit zijn rol als verzorger van de dieren proberen die effecten te dempen, ook al kost dat geld voor de korte termijn. Een koe die vervet als gevolg van het eiwittekort of haar piek in de melkproductie, mist heeft daar minstens een jaar last van en daarbij zijn er risico's op complicaties rondom en kort na de geboorte van het kalf.


Veel kritiek

Er is kamerbreed veel kritiek op de voermaatregel. Boeren ondervinden hierbij zelfs steun van de Partij voor de Dieren. Maar deze regeling is onderdeel van een politiek akkoord (Spoedwet aanpak stikstof) in de coalitie waarbij stikstofruimte creëren voor de bouw leidend is.


Gesloten in november, toen het coronavirus nog een vaag verschijnsel in het Verre Oosten was, het blikveld nog op het totale rantsoen gericht en de uiteindelijke impact door het tot achter de komma juridisch te willen dichttimmeren van de regeling nog onbekend. Koe en boer lijden onder deze aanpak.


Kloof tussen boer en politiek

Al jarenlang zie je de benutting van eiwit in de kringloop verbeteren, vooral als gevolg van het mestbeleid. En ja, er kan best nog een paar gram vanaf. Maar de uitvoering van deze maatregel is zo absurd dat deze gedoemd is te mislukken. De kloof tussen boer en politiek word nog dieper gegraven, het vijanddenken wordt vergroot.

Maatregelen uitstorten gericht vanuit juridische borging zonder draagvlak bij de burger leidt tot draagvlak voor ondermijning en dus uiteindelijk tot alleen maar verliezers. Een wijze overheid zou zich dit niet voor een schamele 0,2 kiloton op de hals halen, maar zich met ons de focus op de oplossing voor de lange termijn richten.


Jos Verstraten
LTO-vakgroep Melkveehouderij

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer