Ziektedruk in wintertarwe laag door droge voorjaar

Door het droge voorjaar valt de ziektedruk in de wintertarwe relatief gezien erg mee. Dat blijkt uit de graanziektebarometer van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA).

Ziektedruk+in+wintertarwe+laag+door+droge+voorjaar
© Eigen Foto

De graanziektebarometer is een weergave van het verloop van aantasting van de meest voorkomende ziekten in wintertarwe op de proefboerderijen Ebelsheerd en Kollumerwaard. De eerste ziektebarometer is wat later gekomen dan in voorgaande jaren. Ondanks dat valt de ziektedruk mee.

Wel zijn er berichten dat er hier en daar in de provincie Groningen (Oldambt en het Hogeland) wat gele roest zit in sommige rassen. Dit zien onderzoekers ook terug op Ebelsheerd (ras Benchmark) en op Kollumerwaard (ras Bennington). In de rassen op Ebelsheerd is daarnaast een lichte aantasting van septoria en sneeuwschimmel zichtbaar, hoofdzakelijk op de onderste bladen.


Resistentieniveau

De waarnemingen vinden plaats in een reeks rassen met verschil in resistentieniveau: Benchmark, Bergamo, Bennington, Talent, Porthus en Gleam. De waarnemingen zijn gedaan in een gewas waarin geen ziektebestrijding heeft plaatsgevonden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer