Weer+iets+meer+gele+roest+in+wintertarwe
Nieuws
© Eigen Foto

Weer iets meer gele roest in wintertarwe

De aantasting van gele roest in wintertarwe is de afgelopen week opnieuw iets toegenomen. Dat blijkt uit de ziektebarometer van de Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA).

De graanziektebarometer is een weergave van het verloop van aantasting van de meest voorkomende ziekten in wintertarwe gedurende het seizoen. De aantastingen worden wekelijks bepaald op de SPNA-proefboerderijen Ebelsheerd en Kollumerwaard.

Uit de ziektebarometer van deze week blijkt dat de aantasting van gele roest op beide proefboerderijen weer iets is toegenomen. De aantastingen van septoria zijn ten opzichte van vorige week zo goed als stabiel gebleven.


Resistentieniveau

De waarnemingen zijn gedaan in een reeks van zes rassen (Benchmark, Bergamo, Bennington, Talent, Porthus en Gleam) met verschil in resistentieniveau. En in een gewas waarin geen ziektebestrijding heeft plaatsgevonden.

De meeste soorten tarwe staan inmiddels in volle bloei. Met het voorspelde wisselvallige weer is de kans op een infectie met aarfusarium reëel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  17° / 12°
  70 %
 • Maandag
  19° / 13°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 13°
  70 %
Meer weer