'Sporen van gele roest zijn kapot gevroren'

De ziektedruk bij graan ligt dit jaar lager dan vorig jaar. Dat blijkt uit metingen van de Graanziektebarometer van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA). De SPNA brengt wekelijks de ziektedruk in kaart.

Een aantal graansoorten is wel aangetast met bijvoorbeeld gele roest, maar tot nu toe ligt de ziektedruk lager. Wouter Otter van SPNA verklaart dit: 'Dit komt door de korte vorstperiode van afgelopen winter. De sporen van gele roest zijn daarbij kapotgevroren. De druk van gele roest is daardoor minder hoog dit jaar.'

De Graanziektebarometer is een weergave van het verloop van aantasting van de meest voorkomende ziekten in wintertarwe gedurende het groeiseizoen. Wekelijks wordt op de proefboerderijen in Munnekezijl en Nieuw-Beerta de ziektedruk gemeten. Het bereik van de Graanziektebarometer is groot. Otter: 'Honderden boeren ontvangen hem wekelijks in hun e-mailbox. Ze besluiten vaak naar aanleiding hiervan of ze wel of niet gaan spuiten.'

Bruine roest

Deze week concludeerde SPNA dat de aantasting van bruine roest in wintertarwe afgelopen week in het noorden van het land iets toenam. Ook septoria begint op proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw-Beerta licht toe te nemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer