LTO: ruimen ingrijpend, begrip voor onderbouwing

'Het ruimen van nertsenbedrijven is een zeer ingrijpende stap, die alleen mag worden genomen bij een aantoonbaar risico voor de dier- en/of volksgezondheid. Dat is hier het geval. We hebben dan ook begrip voor de onderbouwing door de deskundigen', stelt voorzitter Martijn Pijnenburg van de LTO-vakgroep Nertsenhouderij.

Minister Carola Schouten (LNV) en minister Hugo de Jonge (VWS) hebben op basis van het wetenschappelijke advies van het Outbreak Management Team Zoönosen en het Bestuurlijk Afstemmings Orgaan Zoönosen besloten om tot ruiming over te gaan bij nertsenbedrijven waar een besmetting met het coronavirus is geconstateerd.


Pijnenburg noemt de inzet van dit zware instrument aangrijpend voor de getroffen nertsenhouders. 'Aan de andere kant kunnen we enkel accepteren dat er in dit geval geen andere mogelijkheid is. We richten ons nu op begeleiding van de getroffen ondernemers en blijven in nauw contact met het ministerie van LNV om ervoor te zorgen dat de nertsenhouders op de best mogelijke manier door deze situatie heen worden geholpen.'


Vrijwillige beëindiging van bedrijfsvoering

Het kabinet onderzoekt verder of en hoe een eenmalige stoppersregeling kan worden vormgegeven, waarmee niet-besmette bedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen.

'Vrijwillige beëindiging van de bedrijfsvoering staat los van ruiming op basis van dier- en/of volksgezondheid. Er is overigens juridisch ook geen grond voor het verplicht ruimen van dieren op bedrijven waarbij geen besmetting is aangetoond. De vakgroep Nertsenhouderij gaat hier het gesprek over aan met het ministerie', besluit Pijnenburg.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer