Principeakkoord Leidingen Gasunie en LTO sneuvelt

LTO Nederland en Gasunie hebben de verdere uitwerking van het eerder bereikte principeakkoord gestaakt. De organisaties hebben een verschil van inzicht over het zakelijk recht, een belangrijk onderdeel van de overeenkomst.

Principeakkoord+Leidingen+Gasunie+en+LTO+sneuvelt
© Koos van der Spek

LTO Nederland wilde in de modelovereenkomst de mogelijkheid opnemen voor de grondeigenaar om het zakelijk recht bij het einde van de lopende termijn te beëindigen. Ook wanneer de leiding op dat moment nog steeds in gebruik is voor het algemeen belang, zoals energietransport.

Omdat de inzichten van Gasunie en LTO Nederland op dit punt onverenigbaar blijken, hebben de partijen samen besloten de verder uitwerking van de standaard overeenkomst te staken. Die beslissing heeft geen invloed op lopende overeenkomsten, laat LTO weten.


35 jaar vervangt onbepaalde tijd

In december 2019 kwamen beide partijen tot een principeakkoord over de standaard overeenkomsten bij de aanleg van nieuwe leidingen voor niet-commercieel gebruik. Een belangrijke aanpassing in de set van afspraken met Gasunie was dat een zakelijk recht overeenkomst niet meer wordt afgesloten voor onbepaalde tijd, maar voor een periode van 35 jaar met stilzwijgende verlenging. Dit onderdeel werd in januari beklonken en vastgelegd.

Door het staken van het overleg eindigt de decennialange samenwerking tussen de netbeheerder en LTO Nederland in de huidige vorm. Beide partijen onderzoeken of zij hun samenwerking op ander vlak kunnen voortzetten.

Zo vindt er jaarlijks afstemming plaats over schadevergoedingstarieven voor veel geteelde gewassen. De tarieven voor het teeltseizoen 2020/2021 zijn onlangs nog in goed overleg vastgesteld, laat LTO Nederland weten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer