ZLTO Vastgoed eist hogere prijs voor landbouwgrond bij A27

Rijkswaterstaat zal met hogere grondprijzen over de brug moeten komen om landbouwgrond te verwerven voor de verbreding van de snelweg A27, stelt Roy van Laarhoven van ZLTO Vastgoed. Hij behartigt de zaken voor diverse ondernemers langs de snelweg.

ZLTO+Vastgoed+eist+hogere+prijs+voor+landbouwgrond+bij+A27
© Rijkswaterstaat

Hoe ver is de procedure van grondverwerving?

'Alle ondernemers met grond langs de snelweg waar de verbreding of nieuwe op- of afritten zijn gepland, zijn bezocht door een vertegenwoordiger van Rijkswaterstaat. Alle belanghebbenden hebben een aanbiedingsbrief binnen en bij enkelen zijn er vervolggesprekken gaande. Het is nu wachten op het initiatief van de grondverwervers.'

Rijkswaterstaat kijkt steeds meer naar grondposities die aangekocht kunnen worden om als ruilgrond in te zetten

Roy van Laarhoven, ZLTO Vastgoed

Worden er reële prijzen geboden voor de grond?

'Het is een intensief akkerbouwgebied met prima zeeklei, de beste grond in de regio. Daarom zit iedereen erbovenop. Er komt weinig tot niets vrij. Daarom zijn er vrijwel geen verkopen en zijn er weinig goede referenties.


'Wij willen in de biedingen meer bevestigd hebben dat die gronddruk er duidelijk is. Dat blijkt onvoldoende uit de aanbiedingen die de mensen hebben ontvangen.

'Bovendien zijn de prijzen die zijn geboden, niet anders dan in een eerdere fase van het project, toen er nog geen andere plannen waren met de Merwedebrug bij Gorinchem.'


Hoe breng je dat in beweging?

'Wij sturen aan op een herziening van de taxatiecommissie. Wij hebben betere referenties dan die waarop de commissie zich nu beroept. Dat brengen we onder aandacht van die commissie. Zij moet reële referenties meewegen. Het spel is nu echt begonnen.'


Is kavelruil een optie?

'Dat is lastig, want er is nauwelijks vervangende grond beschikbaar in het gebied. Bovendien wil Rijkswaterstaat geen hele percelen kopen, maar alleen een strook langs de snelweg. Het gaat per grondeigenaar om een relatief geringe oppervlakte van 1.500 vierkante meter tot 1,5 hectare. Rijkswaterstaat kijkt wel steeds meer naar grondposities die aangekocht kunnen worden om als ruilgrond in te zetten.'


Een hogere prijs is dus de enige manier voor Rijkswaterstaat om de grond te verwerven?

'Ja, wij willen aanpassing op basis van andere referenties en vooral vanwege het sentiment in de markt. Het is de beste grond; daarom laat niemand grond los. Er is daar altijd een grote run op vrijkomende percelen. Maar er komen nauwelijks percelen vrij. De prijs die nu is geboden, past niet bij dat sentiment van de markt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer