Familie Van der Pluijm verliest land voor verbreding A27

Rijkswaterstaat heeft 1,5 hectare van de familie Van der Pluijm uit Hank nodig voor de verbreding van de snelweg A27. Maar na een eerste bezoek van Rijkswaterstaat begin vorig jaar wacht de familie nog steeds op een vervolg.

Familie+Van+der+Pluijm+verliest+land+voor+verbreding+A27
© Peter van Houweling

Vanuit de keuken is te zien hoe het verkeer voorbijraast over de A27, ook in coronatijd. Aan de keukentafel zitten Bas van der Pluijm en zijn zoon Jordy. Zij hebben samen met Astrid van der Pluijm, de vrouw van Bas, een vennootschap met 50 hectare akkerbouw. Jordy van der Pluijm werkt nu naast het werk op het eigen bedrijf als planner bij een loonbedrijf. Hij wil op termijn het bedrijf thuis overnemen.

Twee percelen van het bedrijf liggen tussen de boerderij en de A27. Rijkswaterstaat heeft van beide percelen een strook van 25 tot 30 meter breed nodig voor de verbreding van de drukke snelweg.


Wegrestaurant

Bovendien wil Rijkswaterstaat een stuk van een van die twee percelen, dat grenst aan Wegrestaurant Napoleon. Omdat het restaurant een groot deel van de parkeerplaats verliest, wil Rijkswaterstaat de restauranthouder daarvoor compenseren met een stuk van het aangrenzende perceel van Van der Pluijm.

Die onzekerheid is vervelend; wij willen gewoon duidelijkheid

Bas van der Pluijm, akkerbouwer in Hank

De akkerbouwer wil voor die eventuele verkoop alleen met Rijkswaterstaat te maken hebben en niet met zijn buurman. 'We willen niet dat hierdoor de verhouding met onze buren, die nu goed is, slechter wordt.'


1,5 hectare

In totaal wil Rijkswaterstaat 1,5 hectare van de Hankse vennoten kopen. Maar na een eerste bezoek van een vertegenwoordiger van Rijkswaterstaat hebben ze nu al ruim een jaar niets gehoord van de aankopende overheidsdienst.

In eerste instantie zou Rijkswaterstaat nog meer grond willen kopen om groencompensatie voor de verbreding van de snelweg te realiseren. 'In latere informatie hebben we dat niet meer teruggezien, zegt de akkerbouwer.


Planning

De overheid is al jaren bezig met de verbreding van de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder bij Raamsdonksveer. Vorig jaar zijn de werkzaamheden al gestart voor het verleggen van kabels en leidingen en in 2022 gaat de schop in de grond voor de verbreding van de weg, zo is de planning.

Ondertussen lopen er nog 45 bezwaarschriften van betrokkenen tegen het tracébesluit en het saneringsbesluit bij de Raad van State. Een aantal bezwaarschriften is door boeren ingediend. Van der Pluijm heeft geen bezwaar ingediend.


8,25 euro per vierkante meter

De vertegenwoordiger van Rijkswaterstaat heeft de familie Van der Pluijm 8,25 euro per vierkante meter geboden. 'We hebben gezegd dat we dat te weinig vinden', zegt de akkerbouwer. 'Het is schitterende grond, goede zeeklei van 25 tot 30 procent afslibbaar. Er heerst hier een grote grondhonger en zo dichtbij als die twee percelen is hier niets te koop.'

De ondernemer vindt daarom de geboden prijs niet reëel. Hij wijst op grond die dicht in de buurt te koop was, waarvan de vraagprijs veel hoger was. Hij baseert dat ook op prijzen voor vergelijkbare grond als zijn eigen grond. Toen hij zes jaar geleden meedeed aan kavelruil, moest hij naar eigen zeggen zelf al 8 euro neerleggen voor een vierkante meter. De prijs is sindsdien alleen maar gestegen.


Geen reactie

Van der Pluijm heeft dat verteld aan de vertegenwoordiger van Rijkswaterstaat, maar er kwam geen reactie. Ook niet op een voorstel van de akkerbouwer voor een kleine kavelruil. 'We hebben daar ook nooit iets over teruggehoord', zegt Jordy van der Pluijm. 'Er gebeurt gewoon niets', zegt zijn vader. 'Tenminste, ze laten niets horen.'

Eigenlijk wil de familie het liefst grond terug voor de grond die ze dreigt te verliezen, omdat er nauwelijks percelen van vergelijkbare kwaliteit en grootte vrijkomen in de buurt.


Grondeigenaren in de buurt

Van der Pluijm denkt niet dat grondeigenaren in de buurt al meer gehoord hebben van Rijkswaterstaat. 'Ik denk dat iedereen ermee zit, dat iedereen weinig hoort. Ik weet niet waarom Rijkswaterstaat dat zo doet.'

Er gaan geruchten rond dat er collega's zijn aan wie Rijkswaterstaat wel meer geboden heeft dan 8,25 euro per vierkante meter, maar Van der Pluijm wil daar niet te veel waarde aan hechten.


Laten onteigenen

Als Rijkswaterstaat niet over de brug komt met een hoger bedrag, overweegt de ondernemer niet ak-koord te gaan en zich dan maar te laten onteigenen. 'Voor 8,25 euro per vierkante meter heb ik weinig te verliezen.'

Het liefst wil Van der Pluijm weten wat Rijkswaterstaat wil en of er een nieuw bod voor zijn grond komt. 'Die onzekerheid is vervelend; wij willen gewoon duidelijkheid. Misschien was ik wel tevreden geweest als ik een beter bod zou hebben gehad. Ik snap best dat die verbreding van de A27 er moet komen, maar niet voor 8,25 euro.'


Wegwerkzaamheden starten in 2022 en lopen tot 2029

De start van de verbreding van de snelweg A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder bij Raamsdonksveer is gepland in 2022. Het hele traject is 47 kilometer lang. Het is de bedoeling dat het nieuwe knooppunt Hooipolder in 2026 opengaat en dat tussen 2027 en 2029 het hele verbrede traject klaar is. Naar verwachting doet de Raad van State voor de zomer uitspraak over de 45 beroepen die nog lopen tegen het tracébesluit en het saneringsbesluit. Als die besluiten voor de zomer definitief worden, start in september de aanbesteding. De voorbereidende werkzaamheden zijn al in volle gang. De kleinere kabels en leidingen zijn al verlegd. Dit jaar volgen de grotere kabels en leidingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer