Einde+handelsconflict+stimuleert+de+graanmarkt
Nieuws
© Twan Wiermans

Einde handelsconflict stimuleert de graanmarkt

Het gerucht dat China grote hoeveelheden landbouwgrondstoffen gaat aankopen in de Verenigde Staten zorgt voor een positieve stemming op de internationale graanmarkten.

Deze aankoop is onderdeel van een overeenkomst die nog getekend moeten worden. Daarmee ziet het er naar uit dat er een einde komt aan het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Naar verluid wil China voor 32 miljard dollar aan producten kopen, zoals tarwe, mais, soja en varkensvlees.

Op de internationale graanmarkten stijgen onder meer de tarwenoteringen. De Matif in Parijs noteert voor voertarwe inmiddels bijna 190 euro per ton. Dat is de hoogste notering sinds eind juni. Vanuit de Europese Unie verloopt de export van tarwe voorspoedig.

Frankrijk

De EU is dit seizoen tot dusver netto-exporteur van 12,3 miljoen ton tarwe. Vorig jaar bedroeg de netto-export na de eerste seizoenshelft ongeveer 5,6 miljoen ton tarwe. Met name Frankrijk heeft al aanzienlijk meer tarwe naar bestemmingen buiten de EU verkocht in vergelijking met vorig jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer