Rijnland inspecteert droogtegevoelige keringen

Het Hoogheemraadschap van Rijnland voert proefboringen uit op zeer droogtegevoelige keringen. Dit doet het hoogheemraadschap om te kijken of de inspectie moet worden uitgebreid. Het werkgebied van het schap telt 1.220 kilometer keringen.

Rijnland+inspecteert+droogtegevoelige+keringen
© Henk Bouwman

Het neerslagtekort in het gebied ligt op 140 millimeter. 'Voor het seizoen is het echt een fors neerslagtekort. Het is al groter dan in het droogtejaar 1976', zegt hoogheemraad Sjaak Langeslag.

Het hoogheemraadschap monitort permanent de waterbehoefte en het verziltingsrisico. 'De droogtegevoelige keringen, schaarste aan zoetwater en de verzilting zijn de grootste bedreigingen.'


Zoetwater uit de Rijn

Rijnland laat bij Gouda zoetwater in dat oorspronkelijk uit de Rijn komt. 'Als de Rijnafvoer te laag is, komt de zoetwatervoorziening in de knel voor onder andere de Boskoopse boomkwekers en natuurgebieden. Dat was het geval in 2018. Toen hebben we na overleg met andere waterschapen water binnengehaald vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal.'


Van een aanstaand onttrekkingsverbod is nog geen sprake, stelt de hoogheemraad. Dat gebeurde in 2018 ook niet. 'We zijn hier minder afhankelijk van regenwater zoals in Oost-Nederland. Wel adviseren we boeren niet op het heetst van de dag te beregenen omdat het water dan snel verdampt. Ook kijken we goed naar de waterbehoefte van de verschillende gewassen. We proberen de watervraag goed op elkaar af te stemmen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer