Vaker+droogte+in+het+binnenland
Nieuws
© Twan Wiermans

Vaker droogte in het binnenland

Droge zomers zoals die in 2018 komen nu vaker voor dan rond 1950. De kans op droogte in het binnenland is groter dan aan de kust. Dit is het gevolg van klimaatverandering, melden het KNMI en de Universiteit Utrecht op basis van onderzoek.

Met behulp van klimaatmodellen heet het KNMI de waargenomen trends geanalyseerd. In het kustgebied van Nederland valt nog genoeg neerslag. Voor het binnenland is een trend te zien naar meer droogte. Volgens de studie kan minstens de helft van de waargenomen temperatuurstijging toegeschreven worden aan de uitstoot van broeikasgassen.


De zomer van 2018 werd gekenmerkt door een reeks droge, warme en zonnige dagen. Het uitblijven van de regen en de hoge verdamping leverden veel problemen op. Bijvoorbeeld voor de akkerbouw, scheepvaart en waterbeheerders.

De exacte toename van de droogte is volgens het KNMI lastig te kwantificeren, omdat klimaatmodellen de opwarming van Nederland onderschatten.Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer