Mechanische koeling in bestaande bewaarschuur populair

Wie vandaag de dag een nieuwe bewaarplaats bouwt, kiest steeds vaker voor een mechanische koelinstallatie. Ook in bestaande bewaarschuren is die mogelijkheid er. Kees Vrolijk uit het Brabantse Fijnaart richtte zijn akkerbouwbedrijf er speciaal op in.

Mechanische+koeling+in+bestaande+bewaarschuur+populair
© DLV Advies

Vrolijk Landbouw richt zich op het lang bewaren van fritesaardappelen. Alle bestaande bewaarschuren zijn uitgerust met een mechanische koelinstallatie. 'Door constant te bewaren op 6 graden, kan ik de werkingsduur van 1,4Sight verlengen en met een lagere dosering toe', weet Vrolijk uit ervaring. 'Zo blijft de kostprijs beheersbaar, wat vereist is om rendabel te kunnen bewaren.'

Vrolijk teelt zijn aardappelen in samenwerking met Lamb Weston/Meijer. 'Deze verwerker zit op hetzelfde spoor van lang bewaren tot eind juli of begin augustus. Jaarlijks wordt een kleine 6.000 ton fritesaardappelen geteeld en opgeslagen, die deels vrij wordt geteeld. Dankzij de mechanische koeling ben ik niet geforceerd om af te leveren.'

Drie locaties

De aardappelen liggen verspreid over drie locaties opgeslagen. De oudste schuur stamt van 1998, met drie cellen van ieder 500 ton. 'Voor uien, knolselderij of wortelen was een van deze cellen met een mechanische koeling uitgerust. Na aflevering stond de koeling stil. We hebben zelf luiken in de tussenwanden gemaakt om de andere cellen te kunnen koelen. Ik merkte dat met relatief weinig capaciteit toch voordeel behaald kon worden. De aardappelen bleven rustiger.'

De kostprijsstijging ten opzichte van CIPC bedraagt 1 cent per kilo

Kees Vrolijk, akkerbouwer in Fijnaart

• Lees ook: DLV Advies krijgt meer vragen over mechanisch koelen

In de koelmotoren zat het koudemiddel R22. In 2015 is de installatie vervangen, waarbij de koeling is uitgebreid. Alle cellen worden nu apart gekoeld. De koelunit buiten werkt met het koudemiddel R402. Dit is een directe installatie. Ook zijn 2.000 ton knolselderij koelt Vrolijk mechanisch. Deze bewaarcellen hebben een indirecte koelinstallatie. Het koelmiddel blijft buiten de cel. De verdampers gebruiken ijswater met glycol.

DLV Advies

Op de thuislocatie bevindt zich een aardappelbewaring voor 3.200 ton product, verdeeld over twee cellen van 1.300 ton en één van 600 ton. 'Deze schuur is in 2007 gebouwd. Bij het plannen heb ik met DLV Advies onderzocht en berekend of mechanisch koelen uit kon. De conclusie was dat dit voor fritesaardappelen niet rendabel was', zegt de akkerbouwer.

'In april van het volgende jaar kwam Lamb Weston/Meijer met de vraag of zij geen mobiele installatie konden plaatsen. Vanwege de lengte van de cel bleek dit geen optie. Toen is besloten een permanente installatie aan te leggen. Een lokaal koelbedrijf zag dat wel zitten. Over de aardappelen heen is een vloer geconstrueerd en met een roterende verreiker en veel mankracht zijn de verdamperblokken gemonteerd', legt Vrolijk uit.

Spanten

'De spantconstructie was hier niet op voorbereid, maar een berekening leerde dat dit kon. Gelukkig zaten de spanten aan de binnenzijde, zodat het monteren eenvoudig was. Voor de Tolsma-klimaatbeheersing is een extra module aangeschaft. Omdat de cel geen frequentiegestuurde ventilatoren heeft, wordt deze met vier van de zeven steunventilators gekoeld. Automatisch draait de computer de temperatuur 1,5 graad naar beneden voordat de koeling in actie komt.'

De teler heeft geen spijt van zijn beslissing, zeker nu hij met 1,4Sight werkt. 'Ik laat op de agenda gassen, iedere zes weken. Aan de basis ligt MH, zodat de partij met mechanische koeling tot maart rustig blijft. Vanaf 1 januari gas ik vijfmaal 10 milliliter. Zo hoop ik juli te halen met de mechanische koeling', legt hij uit.

Werkingsduur verlengen

'De kostprijsstijging ten opzichte van CIPC bedraagt 1 cent per kilo. Dat is in lijn met de bewaarvergoeding. Correctieruimte is er niet. Eén partij is laat gerooid. Daar ben ik met 20 milliliter gestart, gevolgd door 15 milliliter en afbouwen met driemaal 10 milliliter. Dit verhoogt je kostprijs. Dankzij mechanisch koelen win ik twee weken werkingsduur van 1,4Sight.'

125 hectare fritesaardappelen
Het areaal van Vrolijk Landbouw in Fijnaart bestaat uit 125 hectare fritesaardappelen van de rassen Fontane, Markies en Innovator. Die laatste wordt op 7 graden bewaard, de andere twee op 6 graden. Nog lager geeft problemen met de bakkleur. Alle bewaarcellen zijn uitgerust met mechanische koeling, op één gehuurde bewaring na met buitenluchtkoeling. Alles wordt in bulk bewaard. Kees Vrolijk vindt kistenbewaring alleen geschikt voor het hogere segment aardappelen, waar schilkwaliteit doorslaggevend is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer