LTO+herkent+zich+niet+in+natuurbeeld+Trouw
Nieuws
© Vidiphoto

LTO herkent zich niet in natuurbeeld Trouw

Dertig jaar natuurbeleid heeft het verlies aan biodiversiteit niet kunnen afwenden. Dat meldt dagblad Trouw op basis van eigen onderzoek. De krant concludeert dat de natuur nog even versnipperd is en dat de biodiversiteit nog steeds achteruit gaat. LTO Nederland plaatst kanttekeningen en herkent zich niet in het beeld dat wordt geschetst.

De krant onderzocht de beleidsrapporten die de afgelopen dertig jaar zijn opgesteld, analyseerde gegevens van soortenorganisaties en interviewde ecologen. Die laatsten waarschuwen al enige tijd dat het beleid niet werkt. Zo luidde Wageningen University & Research (WUR) onlangs de noodklok in een rapport aan de Tweede Kamer: zo'n 90 procent van leefgebieden, 70 procent van de planten en dieren en tot 40 procent van de vogels kan niet behouden blijven.Trouw concludeert dat tevergeefs minimaal 11 miljard euro is besteed om het tij te keren. Dertig jaar geleden is afgesproken natuurgebieden te verbinden en de landbouw natuurvriendelijk te maken, maar die beloftes zijn nooit ingelost en de soortenrijkdom is steeds verder afgenomen. De overheid is niet in staat gebleken de natuurambities waar te maken en de projecten voor weidevogelbeheer door boeren hebben onvoldoende resultaat gehad, stelt Trouw.


Doembeeld

Dirk Bruins, bestuurslid LTO Nederland, plaatst kanttekeningen bij het onderzoek van Trouw. 'Ik vraag me af of de vele wetenschappers, beleidsmakers, ondernemers en liefhebbers die met natuur in Nederland bezig zijn zich herkennen in het doembeeld dat hier wordt geschetst. Het verhaal doet in ieder geval geen recht aan de inspanningen die boeren en tuinders leveren.'

'Voor praktisch elke milieu-indicator zijn door onze sector de afgelopen dertig jaar gigantische stappen genomen', zegt Bruins. 'Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Dat betekent niet dat we nu stil zitten: kijk maar naar het Agrarisch Deltaplan Waterbeheer, het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en vele andere initiatieven, van individuele ondernemers tot en met landelijke projecten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / 0°
  10 %
 • Vrijdag
  11° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer