Plantendiversiteit+Europese+bossen+neemt+af
Nieuws
© Twan Wiermans

Plantendiversiteit Europese bossen neemt af

Door milieuveranderingen neemt de plantendiversiteit in Europese bossen af. Dat blijkt uit internationaal onderzoek waaraan bio-ingenieurs van de Universiteit Gent meewerkten.

Het onderzoeksteam publiceerde cijfers over de effecten van milieuveranderingen zoals klimaatverandering, de toename van de hoeveelheid stikstof in het bosecosysteem, en veranderd bosbeheer op meer dan duizend plantensoorten in Europese bossen. Bio-ingenieurs van de Universiteit Gent werkten mee aan het onderzoek dat bijzonder waardevol is in de strijd tegen het verlies van biodiversiteit, zoals vastgelegd in de Green Deal-richtlijnen van de Europese Commissie.

Op basis van de cijfers doen de onderzoekers twee belangrijke vaststellingen: de plantendiversiteit in bossen van gematigde streken neemt af en het bladerdak beschermt bossen tegen klimaatopwarming.


Plantendiversiteit

De onderzoekers ontdekten dat minder algemene en gespecialiseerde plantensoorten stelselmatig worden vervangen door wijdverspreide soorten. Ze konden deze ontwikkeling linken aan de toegenomen hoeveelheid stikstof die in de bossen wordt afgezet.

Daarnaast toonden de onderzoekers het belang aan van een dicht bladerdak. De afkoeling door het bladerdak van bomen beschermt planten en dieren in het bos immers tegen extreme temperaturen. Dat maakt ze beter bestand tegen de opwarming van de aarde.


Extra opwarming

Als het bladerdak van een bos minder dicht wordt, hetzij door verstoringen veroorzaakt door klimaatverandering zoals droogte, ziekten en plagen en stormschade, hetzij als gevolg van menselijke tussenkomst, ervaren de planten die eronder leven, een extra opwarming, waarop ze slecht voorbereid zijn.

Gezien de verwachte toename van hittegolven in Europa zou dit de biodiversiteit van bossen aanzienlijk kunnen veranderen. Bovendien wordt bij een minder dicht bladerdak de negatieve impact van de stikstof nog geaccentueerd, omdat de snelgroeiende soorten meer licht krijgen, waardoor ze verder explosief toenemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 2°
  70 %
Meer weer