Voederbiet+zorgt+voor+smakelijke+afleiding
Nieuws
© APA/Ruben Meijerink

Voederbiet zorgt voor smakelijke afleiding

Gert van den Brink uit Harskamp voert zijn biologische vleesvarkens al vanaf augustus voederbieten. 'Je moet het zien als een snoepje', zegt hij.

Van den Brink houdt naast zijn baan buitenshuis 230 biologische vleesvarkens. Hij krijgt die niet altijd van dezelfde vermeerderaar en de ene keer zijn ze rustiger dan de andere keer. Vorig jaar verbouwde de varkenshouder op een halve hectare voederbieten. Een gewas dat hij kende van vroeger. 'Nostalgie.'

Vanaf augustus voert Van den Brink de bieten. Eerst rechtstreeks van het land met loof. In oktober zijn alle bieten gerooid. De halve hectare leverde zo'n 40 ton op. 'Het wieden en de oogst zijn handwerk. We zijn tevreden met de opbrengst.'

Lekker wroeten

Van den Brink voert de bieten versnipperd. Dagelijks gooit hij een halve tot een hele kilo per varken in het strohok, afhankelijk van het gewicht van de varkens. 'Een snoepje waar ze graag naar wroeten tussen het stro.' Op de vraag of de voederbieten invloed hebben op de groei en voederconversie blijft Van den Brink het antwoord schuldig. 'Ik heb daar niet aan gerekend, de koppel deed het goed', zegt de biologische vleesvarkenshouder.

Omdat je op biologische grond niet jaarlijks terug mag komen met hetzelfde gewas, verbouwt Van den Brink in 2019 luzerne en graan. Het eerste als afleidingsmateriaal en het tweede om nestmateriaal te vervangen. 'Als de varkens rustig zijn en goed groeien, ben ik tevreden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer