Voederbiet+telen+voordeliger+dan+aankoop
Achtergrond
© Mariska Bloemberg-van der Hulst

Voederbiet telen voordeliger dan aankoop

Voederbieten. De oranjerode koeienbonbons worden gewaardeerd in de melkveehouderij. Sommige boeren kopen het smakelijke voer aan, een ander teelt het zelf. Maar wat is nou eigenlijk financieel interessanter?

Van Vulpen Veevoeders uit Tiel handelt al jarenlang in voederbieten. Het bedrijf hanteert een verkoopprijs van 40 tot 45 euro per ton. Het gaat dan om hele bieten die op het erf worden gestort.

'We verkopen het voer in heel Nederland. De animo ervoor neemt iets toe. We merken dat melkveehouders nieuwsgierig zijn naar voederbieten en ermee willen experimenteren. We verkopen jaarlijks honderden tonnen', aldus Hilco van Leeuwen, verkoper bij Van Vulpen. Het handelsbedrijf heeft vaste akkerbouwers die de voederbieten teelt.

Ook Dingeman Langestraat uit Abbebroek verkoopt de smakelijke rode bieten aan melkveehouders. Hij heeft koeien en daarnaast een akkerbouwbedrijf.

De teelt is niet eenvoudig, het is een echt akkerbouwgewas

Dingeman Langestraat, akkerbouwer en veehouder uit Abbebroek

Voederbiet weer in de belangstelling

'We telen al voederbieten sinds ik me kan herinneren. Vele tientallen jaren dus', vertelt Langestraat. 'We hadden altijd een klein areaal voor onze koeien. Maar doordat de voederbiet sinds enkele jaren weer in de belangstelling staat, zijn we meer hectares gaan telen. Komend seizoen telen we 10 hectare.'

Langestraat verkoopt de voederbieten aan melkveehouders, hij adverteert ermee op Marktplaats. Voor een partij ongereinigde hele bieten rekent hij 36 euro per ton. Gereinigde hele bieten verkoopt hij voor 39 euro per ton. Wie een partij gereinigde en gesnipperde voederbieten wil, betaalt 42 euro per ton. Alle prijzen zijn exclusief transport.

Bietensnippers

Volgens de bietenteler willen de meeste veehouders gesnipperde, schone voederbieten. 'We leveren dat aan op de dag waarop de boer zijn mais hakselt. Dan kuilt hij de bietensnippers er meteen bij in.'

Meestal gaan z'n bieten naar boeren in de regio rond Abbenbroek, maar er vertrok ook weleens een vracht naar melkveehouders in Utrecht en Drenthe. 'Boeren ontdekken dat het heel goed voer is voor koeien. De gehaltes in de melk stijgen en het is bovendien gezond.'

Transportkosten

Wat is interessanter voor een melkveehouder, zelf telen of aankopen? 'Tja, ik denk dat zelf telen aantrekkelijker is', zegt Langestraat. 'Vergeet niet dat je bij de aankoop van voederbieten ook transportkosten moet rekenen. Voor een lange rit naar Utrecht komt er een tientje per ton aan transportkosten bij. Dus dat tikt dan best aan.'

Wel voegt hij er meteen aan toe dat de voederbiet een echt akkerbouwgewas is. Veel melkveehouders ervaren dat de teelt niet eenvoudig is. 'Ze zijn niet bekend met de bestrijding van ziektes en onkruiden. Welke middelen moet je gebruiken? Een teeltadviseur kan hen daar natuurlijk wel bij helpen.'

Teeltkosten

Langestraat schat zijn teeltkosten op circa 1.800 euro per hectare. De opbrengst is heel wisselend. Bij de voederbieten die hij vorig jaar als eerste oogstte – half september – lag de opbrengst op 94 ton per hectare. Terwijl de bieten die hij op 20 oktober oogstte een opbrengst van 110 tot 115 ton per hectare aantikte.

De teeltkosten per hectare, inclusief rooien, lopen sterk uiteen; tussen de 1.700 tot 2.300 euro per hectare. Daar weet teeltadviseur Antoon Verhoeven van Limagrain alles van. 'Het is lastig om de teeltkosten vooraf precies in te schatten. Zeker als je kijkt naar de teeltkosten per ton', zegt hij.

2017 topjaar

'Zo was 2017 een topjaar qua opbrengst. Ik sprak laatst een stierenmester die toen zeker 170 ton voederbieten per hectare oogstte. Hij gebruikt overigens al jaren stalmest. Als gevolg van de droogte schommelde zijn opbrengst in 2018 rond de 100 ton per hectare', vertelt de Limagrain-teeltadviseur.

'Per groeiseizoen zijn er dus verschillen. Als je rekent met gemiddeld 130 ton per hectare, dan kom je aan een voederwaarde van 22.880 kVEM per hectare.'

Financieel verschil tussen zelf telen en aankoop
Stel een melkveehouder wil zelf voederbieten telen. Hij oogst 100 ton per hectare en betaalt 2.000 euro aan teeltkosten per hectare. In dit voorbeeld ligt de kostprijs dus op 20 euro per ton. In een groeizaam jaar, wanneer de veehouder 130 ton per hectare oogst, daalt de kostprijs naar circa 15 euro per ton. In een minder jaar waarin hij 70 ton oogst, liggen de kosten op bijna 29 euro per ton. De verkoopprijs van voederbieten ligt op 36 tot 45 euro per ton. Zelf telen is dus vaak voordeliger. Bij hoge teeltkosten, bijvoorbeeld 2.300 euro per hectare, en een lage opbrengst van 60 ton per hectare, is de teler ruim 38 euro per hectare kwijt. In dat geval was de aankoop van bieten interessanter geweest.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer