Nieuwe bladluiswaarschuwing bieten in Zuidwest-Nederland

De schadedrempel van groene bladluizen in bieten is voor de tweede keer overschreden op diverse percelen in Zuidwest-Nederland. Het IRS heeft daarom een nieuwe bladluiswaarschuwing uit laten gaan.

Nieuwe+bladluiswaarschuwing+bieten+in+Zuidwest%2DNederland
© IRS

Het gaat om diverse bietenpercelen op Schouwen-Duiveland, Tholen/Sint Philipsland, West- en Midden-Brabant, De Kempen, Zuid-Holland en Haarlemmermeer. De schadedrempel van groene bladluizen, zoals groene perzikbladluizen, sjalottenluizen en aardappeltopluizen, is hier overschreden.


Op meerdere percelen, die tien tot veertien dagen geleden zijn gespoten, is de schadedrempel voor de tweede keer overschreden. Groene luizen kunnen vergelingsziekte overbrengen, wat tot 50 procent schade kan leiden.


Uitzonderlijk jaar

'We hebben te maken met een uitzonderlijk jaar. Het was een warme winter en daarnaast hebben we al vele weken relatief warm weer. De schadedrempel van de groene bladluizen wordt in de meeste gebieden ongeveer een maand eerder overschreden dan vorig jaar', meldt het IRS.

Normaal gesproken zijn de bieten na een bespuiting meestal ruim twee weken beschermd. Maar dit jaar wordt de schadedrempel al vroeg behaald op veel percelen. Dit komt omdat de bieten klein zijn, daardoor weinig middel op kunnen nemen en de bieten relatief hard groeien, waardoor het middel ook nog eens snel verdunt in de plant.

'Maar omdat we weten dat de schade uiteindelijk het grootst is als planten vroeg geïnfecteerd zijn met virus en dat bladluizen zich sneller vermenigvuldigen op jonge planten dan op oudere planten, is het zeker nodig om in te grijpen zodra de schadedrempel wordt overschreden. Dus ook al vroeg in het seizoen', geeft het IRS aan.


Alert zijn

De bladluiswaarschuwingsdienst adviseert telers in bovenstaande gebieden alert te zijn en hun bietenpercelen wekelijks te controleren op aantallen groene bladluizen, ook op percelen waar vanwege de droogte maar een gedeelte van de planten boven staat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer