Bladluiswaarschuwingsdienst suikerbieten van start

Om aantasting door vergelingsziekte in 2020 in suikerbieten te beheersen, is de bladluiswaarschuwingsdienst gestart.

Bladluiswaarschuwingsdienst+suikerbieten+van+start
© IRS

Vanaf 15 april zijn de tellingen in het zuidwesten van Nederland begonnen. Wekelijks gaan medewerkers van Suiker Unie en Delphy Team ZuidWest groene bladluizen tellen op suikerbietenpercelen. Vanaf 1 mei tellen medewerkers van Suiker Unie ook de groene bladluizen in de rest van Nederland. De resultaten zijn in te zien op de Bladluiswaarschuwingskaart.


Vorig jaar is het aantal groene perzikluizen geteld. Vanaf dit jaar tellen medewerkers alle groene luizen. Hier vallen bijvoorbeeld ook sjalottenluizen en aardappeltopluizen onder, alhoewel de laatste minder belangrijk zijn in de virusoverdracht. Zodra op meerdere percelen de schadedrempel van de groene bladluizen in een gebied wordt overschreden, ontvangen telers in dat gebied een sms-bericht van Suiker Unie om hun eigen bietenpercelen te controleren.

Gele vangbakken

Daarnaast zijn op een aantal percelen gele vangbakken geplaatst. De aantallen groene perzikluizen en sjalottenluizen worden bij elkaar opgeteld en ook in de Bladluiswaarschuwingskaart getoond. De aantallen worden voor onderzoek gebruikt om te zien of ze in de toekomst gebruikt kunnen worden om veldtellingen te vervangen. 'Er kunnen op dit moment nog geen conclusies aan worden verbonden en zijn dus puur illustratief', meldt het IRS.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer