Telling+bladluizen+van+start+voor+zaai+laatste+bieten
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Telling bladluizen van start voor zaai laatste bieten

Ondanks dat de laatste 5 procent van het suikerbietenareaal deze week nog moet worden gezaaid, is deze week de telling van de bladluizen in het zuidwesten gestart.

De groene perzikluis wordt al gevonden, zo blijkt uit de eerste telling. Ook andere insecten als zwarte bonenluis, bietenkevertje, aardvlo en springstaarten zijn actief. Het IRS meldt dat de bestrijding van aardvlooien en bovengrondse springstaarten zelden rendabel is.

Begin deze week is landelijk 93,8 procent van de bieten gezaaid, laten de cijfers van Suiker Unie zien. De regio West-Brabant loopt achter bij het zaaien. Tot begin deze week was driekwart van het areaal bieten gezaaid. De regio Zeeuwse Eilanden zit op 84,5 procent. De overige regio's zitten ruim boven de 90 procent. In Flevoland en de Noordoostpolder zijn de telers bijna klaar met het zaaien: ruim 98 procent van de bieten was begin deze week gezaaid.

Zaden liggen droog

Waar bieten voor de kieming voldoende vocht hebben gehad, is de opkomst uitstekend en zit de groei er goed in. Daarentegen zijn er ook percelen waar nog steeds zaden droog liggen, vooral op de kleigronden waar niet is beregend. In het zuidwesten is circa 4 millimeter regen gevallen, niet voldoende maar het helpt wel enigszins. Op de vroeg gezaaide percelen staan al grote bieten met redelijke tot goede plantaantallen.

De droogte en stevige wind veroorzaken stuifschade in Noordoost-Nederland. Daarom is de eerste 20 hectare overgezaaid. Regelmatig worden de kritische percelen door de buitendienst bezocht. Volgens de verwachtingen houden de droogte en wind nog enige tijd aan.

Bladluistellingen

De bladluistellingen, die in het zuidwesten van start zijn gegaan, worden net als vorig jaar actueel getoond in het Bieten Advies Systeem op het ledenportaal van Cosun en op de website van het IRS. Waarnemingen worden rechtstreeks getoond in een overzichtskaart van Nederland.

Wordt ergens de schadedrempel overschreden, dan is dat zichtbaar aan het rode symbool op de kaart. Zijn er wel groene luizen aanwezig maar is de schadedrempel nog niet bereikt, dan staat er een oranje icoontje. Bij groen zijn er op het moment van tellen nog geen groene luizen gevonden op dat perceel.

De komende weken worden de tellingen uitgebreid over heel Nederland. Op basis van de tellingen zullen bietentelers dit seizoen per sms worden gewaarschuwd indien schadedrempels veelvuldig worden overschreden.

Naast de groene luizen worden ook waarnemingen gedaan rondom andere schadelijke insecten en de natuurlijke vijanden. De hiermee opgedane ervaringen worden mede ingezet bij het adviseren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  11° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
Meer weer