Varkenshandelaar%3A+%27Slachtproces+Vion+Groenlo+had+moeten+worden+afgemaakt%27
Nieuws
© Vion

Varkenshandelaar: 'Slachtproces Vion Groenlo had moeten worden afgemaakt'

Bij Vion Groenlo werd op 20 mei het slachtproces gestaakt. Het moment waarop irriteert Jan Vernooij, voorzitter van de noteringscommissie van de varkenshandel. Hij vraagt zich af of de aanvoer van die dag niet eerst had kunnen worden weggewerkt.

Op social media circuleerde woensdag voor de middag al het bericht dat de slachterij van Vion in Groenlo zou sluiten. Toen dat in de loop van de middag werkelijkheid werd, stonden nog zo'n achthonderd vleesvarkens en slachtzeugen op de planning voor die dag. 'Uit oogpunt van dierenwelzijn vind ik dat het slachtproces van die dag had moeten worden afgemaakt', zegt Vernooij.

Die varkens zijn inmiddels geslacht bij andere slachterijen. De Good Farming Star-varkens die deze week in Groenlo zouden worden geslacht, gaan nu naar Boxtel. En de biologische varkens voor de Groene Weg gaan naar Apeldoorn.


Andere slachterijen onderzocht

Ook bij andere slachterijen worden medewerkers momenteel getest op de aanwezigheid van het coronavirus. Minister Carola Schouten van LNV zei maandag dat slachterijen brandhaarden zijn voor het coronavirus. Ook wordt onderzocht welke rol arbeidsmigranten spelen bij de verspreiding van het virus. In Nederland werken ruim 800.000 arbeidsmigranten. 6.000 daarvan werken in de vleesindustrie.


Bij andere foodbedrijven werken ook veel arbeidsmigranten, maar bijvoorbeeld ook bij grote internetbedrijven. Het slachtproces bij Vion Groenlo werd woensdag stilgelegd, nadat uit een steekproef met ruim tweehonderd medewerkers bleek dat 21 procent van hen besmet was met het coronavirus.

De Keuringsdienst en Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) trokken daarop hun keurmeesters en dierenartsen terug. 'Bij het slachtproces zijn wij toezichthouder en er was sprake van een onveilige werksituatie voor onze mensen', zegt een woordvoerder van de NVWA.


Veilige werkomgeving

De NVWA en Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurden Nederlandse slachterijen maandag een brief met betrekking tot hun verantwoordelijkheid voor een veilige werkomgeving. Daarin wordt specifieke aandacht gevraagd voor medewerkers van de NVWA en keuringsdienst met administratief werk. In hun werkruimte moet minimaal 2 meter ruimte in acht kunnen worden genomen

Schouten heeft op 26 mei een gesprek met de vleessector. Slachthuizen die dan onvoldoende kunnen aantonen dat zij al het mogelijke doen om coronabesmettingen te voorkomen, gaan dicht. Dit gaf ze maandag aan in een reactie bij de NOS. Een situatie die te allen tijde moet worden voorkomen, geeft Vernooij aan.

'Vallen er nog een paar slachterijen stil, dan ontstaan in ons land Amerikaanse toestanden met lege vleesschappen in de supermarkt en varkens die op de bedrijven moeten worden geëuthanaseerd omdat ze nergens kunnen worden geslacht', stelt Vernooij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer