Op+tweede+nertsenbedrijf+medewerker+besmet+door+nerts
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Op tweede nertsenbedrijf medewerker besmet door nerts

Op een tweede pelsdierhouderij is het coronavirus overgegaan van nerts op mens. Bij drie personen op dit bedrijf is dit virus vastgesteld. Het virus heeft een soortgelijke genetische code als het type dat bij de nertsen is vastgesteld.

Dat schrijven ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens hen heeft waarschijnlijk ten minste één van de drie personen het virus van de nertsen gekregen. Of dit er twee of drie zijn, is niet meer vast te stellen.

Ook bij dit bedrijf heeft de infectie waarschijnlijk plaatsgevonden toen nog niet bekend was dat nertsen op dit bedrijf besmet waren en er nog geen persoonlijke beschermingsmiddelen werden gebruikt.


Brandbrief

Volgens het Eindhovens Dagblad zou een gezin uit Deurne door het coronavirus zijn getroffen. Deze krant maakt ook melding van een brandbrief, die dierenartsen naar het ministerie van LNV zou hebben gestuurd. Deze dierenartsen vinden de huidige berichtgeving over het gevaar van het coronavirus voor de volksgezondheid te geruststellend en vragen een beter onderzoek.

Ook verwachten de dierenartsen dat er op sommige bedrijven drastische maatregelen, zoals ruimingen, nodig zijn.


Andere variant dan humane

Uit onderzoek in de omgeving bij de twee bedrijven waar een nerts-mensbesmetting plaatsvond, blijkt dat daar een ander type virus circuleert dan op het nertsenbedrijf. Ook elders in Nederland is volgens de ministers nog niet een soortgelijke genetische code gevonden. Er is dus geen circulerend virus bekend waaruit deze genetische codes kunnen zijn ontstaan.


Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer