Fracties willen vergoeding boeren Middag-Humsterland

Boeren in het Middag-Humsterland moeten een vergoeding krijgen voor onderhoud van het landschap. Daarvoor pleiten gemeenteraadsfracties van het Westerkwartier. 'We moeten via bijvoorbeeld een biodiversiteitsmonitor kijken hoe we de betrokkenheid economisch kunnen ondersteunen', zegt VVD-gemeenteraadslid Mattheüs Gorter.

Fracties+willen+vergoeding+boeren+Middag%2DHumsterland
© Persbureau Noordoost

Aanleiding hiervoor is de discussie over sloten in het Middag-Humsterland. Het nationaal landschap heeft een karakteristiek slotenpatroon dat overheden willen beschermen. Het bestemmingsplan verbiedt daarom het dempen van een karakteristieke sloot.

Bij een controle kwam echter naar voren dat een als karakteristiek aangemerkte sloot is gedempt door een boer in Niehove. De gemeente is vervolgens een handhavingstraject gestart, waarop de boer de waarde van de sloot in twijfel trok. Uit een hier opvolgend booronderzoek bleek dat de sloot geen karakteristieke waarde heeft. De gemeente heeft het advies van de onderzoekers overgenomen.


Precedentwerking

De PvdA vroeg hierop een debat aan om te discussiëren over het vervolgproces. De partij is bang voor precedentwerking, liet Mark Veenstra van de PvdA maandagavond weten. 'We weten dat er een nieuwe aanvraag voor demping is binnengekomen.'

Volgens Gorter hoeft men niet voor precedentwerking te vrezen. 'Als je ziet hoeveel aandacht ervoor is geweest, dan durf je als boer amper meer een kraan in je land te sturen.' Die mening is ook Ytzen Van der Velde van VZ Westerkwartier toegedaan. 'Je bedenkt je wel honderd keer, als het risico bestaat dat je tienduizenden euro's aan proceskosten en rapporten moet uitgeven.'

Wethouder Ruimtelijke ordening Geertje Dijkstra zegt te willen nadenken over een vergoeding. 'Ik neem het mee naar het college', geeft ze aan.


Overleg over monitoring

Ook meldt Dijkstra dat de gemeente een overleg is gestart met de provincie over monitoring. Eerder al gaf ze aan dat ze de sloten tweejaarlijks willen gaan monitoren. 'Samenwerking tussen de verschillende overheden moet worden geïntensiveerd. Om te komen tot controle en handhaven is een actuele kaart nodig op basis van een luchtfoto. Wij gaan zowel de kaart van de gemeente als die van de provincie bekijken en beoordelen op verschillen.'

Over het aanvragen van een vergunning voor het dempen van een sloot, zegt Dijkstra: 'Het is heel erg ongelukkig dat het nu gebeurt.' Maar volgens haar is het toeval. 'Dit ligt bij het waterschap. Dit is een zelfstandig orgaan, het staat los van de gemeente. Maar het had wel beter op elkaar moeten worden afgestemd. Dat is niet gebeurd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer