Nieuwe derogatie-eisen Ierland bekendgemaakt

Klaver meezaaien vanaf 2021, de biodiversiteit op het bedrijf vergroten en de grashoogtes meten. Dat zijn enkele derogatie-eisen die voor Ierse melkveehouders gaan gelden. Hierdoor kunnen ze 250 kilo stikstof uit dierlijke mest toedienen, in plaats van de 170 kilo die standaard geldt.

Nieuwe+derogatie%2Deisen+Ierland+bekendgemaakt
© Pixabay

Dit blijkt uit de onlangs gepresenteerde derogatievoorwaarden zoals vastgesteld voor Ierland. Ierse melkveehouders hebben tot 8 april om zich voor deze derogatie aan te melden. De overheid waarschuwt wel eerst de voorwaarden voor de aanmelding goed door te lezen.

Een van die voorwaarden is dat mest na 15 april 2020 enkel nog emissiearm mag worden aangewend. Ook mag het krachtvoer in de zomer, wanneer de voor derogatie verplichte weidegang wordt toegepast, niet meer dan 16 procent ruw eiwit bevatten. Verder moeten veehouders aantonen hoeveel stikstof en fosfaat de veestapel via de mest en urine uitscheidt. Ook geldt de voor Nederland bekende eis dat minimaal 80 procent van het areaal uit grasland moet bestaan.

Bemesten op maat

Daarnaast moet vanaf 2021 klaver mee worden gezaaid bij de inzaai van gras. En de stikstofinput, inclusief nalevering uit de bodem, mag de behoefte van het gewas niet overschrijden. Een andere voorwaarde is dat de melkveehouder voldoet aan de grasbeheerseisen, waarbij de grashoogtemeter wordt ingezet en de grasopname wordt gemeten.

De Ierse ondernemers moeten ook meedoen aan een graslandmanagementtraining en een gecertificeerde milieuopleiding volgen. Ook wordt verwacht dat ze minimaal één maatregel uit het All Ireland Pollinator Plan uitvoeren. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld het laten groeien van wilde bloemen rond de boerderij, het aanbieden van nestplaatsen voor wilde bijen, het minimaliseren van het gebruik van kunstmest en het verminderen van het gewasbeschermingsmiddelengebruik.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer