Beloning voor biodivers boeren in Brabant

Vijftig melkveehouders gaan dit jaar aan de slag met de praktijkscan biodiversiteitsmonitor in het Van Gogh Nationaal Park in oprichting. Dat meldt het initiatief Brabantse Bodem waarin onder andere provincie, ZLTO, ministerie, waterschap en natuurorganisaties samenwerken. Een beloningsregeling voor de melkveehouders wordt in het najaar opengesteld.

Beloning+voor+biodivers+boeren+in+Brabant
© Dirk Hol

De biodiversiteitsmonitor bestaat uit een set integrale duurzaamheidsindicatoren, waarmee de inspanning van de agrariërs wordt omgezet in de financiële beloning voor de ondernemers.

De melkveehouders gaan hun bedrijfsvoering verbeteren ten bate van de biodiversiteit, waterkwaliteit, een vitale bodem en landschap. Met de biodiversiteitsmonitor scoren ze met prestatie-indicatoren hun bedrijfsvoering. In het najaar gaan nog 150 melkveehouders extra met de biodiversiteitsmonitor aan de slag. De ambitie is om binnen drie jaar door te groeien naar 600 ondernemers.


Biodiversiteitsmonitor melkveehouderij

De eerste indicatoren in de biodiversiteitsmonitor zijn dezelfde als de biodiversiteitsmontitor Melkveehouderij. Deze is door de zuivelverwerkers, Rabobank en Wereld Natuur Fonds opgesteld en bestaat uit onder andere een hoger percentage eiwit van eigen land, een hoger percentage blijvend grasland en een lager stikstofbodemoverschot.

De overige vijf indicatoren in het Van Gogh Nationaal Park zijn indicatoren die specifiek bijdragen aan de opgaven waar het gebied voor staat. Hieronder vallen meer weidegang, minder gebruik van stikstofkunstmest, hoger percentage van groenblauwe dooradering en minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.


Voor de beloningsregeling kijken de partijen naar de beloningsregeling uit het vergelijkbare project 'Duurzame Melkveehouderij Drenthe' waarbij melkveehouders met de hoogste score drie jaar lang maximaal 5.000 euro ontvangen.

Voor echt succes van de biodiversiteitsmonitor is het essentieel dat de komende drie jaar de overheid en het bedrijfsleven samen de beloning structureel vorm gaan geven, geven de partijen aan.


Veel manieren

'Dit kan op veel manieren: denk daarbij bijvoorbeeld aan toegang tot of korting op pachtgrond, verminderde regeldruk, een plus op de melkprijs en rentekorting. Zo wordt op een positieve manier samengewerkt aan het behalen van doelen op het gebied van biodiversiteit, waterkwaliteit een vitale bodem en landschap. Daarnaast zorgt het ervoor dat ondernemers die hier een grote bijdrage aan leveren, een goede boterham blijven verdienen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer