Ieren+vrezen+coronacrisis+om+te+verwerken+melkpiek
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Ieren vrezen coronacrisis om te verwerken melkpiek

Ierse melkveehouders vrezen dat de coronacrisis in hun land leidt tot problemen rond de melkverwerking. De voorspelde climax van de crisis valt samen met de afleverpiek van de melk, waardoor de kans bestaat dat medewerkers van zuivelaars ziek thuiszitten.

In Ierland kalven alle koeien in het voorjaar af. Hierdoor staan ze in de winterperiode droog, waardoor ze een lagere voerbehoefte hebben. Gevolg is dat alle koeien tegelijkertijd op de lactatiepiek zitten. Dan zou er dit jaar 250 miljoen kilo melk per week worden aangevoerd. Dat is ook voor Ierse begrippen veel, meldt RTE.

Verwerkingscapaciteit krap

Volgens Dairy Industry Ireland zou die samenvalling met de coronapiek verwoestend kunnen zijn voor melkveehouders en het coöperatieve systeem dat melk verzamelt en verwerkt. De verwerkingscapaciteit is extreem krap. Wanneer de coronacrisis dit extra remt, kunnen zuivelondernemingen mogelijk niet bij alle veehouders de melk ophalen.

Dit zou ertoe kunnen leiden dat ondernemers noodgedwongen hun melk moeten laten weglopen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 6°
  20 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
 • Zondag
  6° / 1°
  0 %
Meer weer