Tweede Kamer stemt in met handelsverdrag CETA

De Tweede Kamer heeft dinsdag met een kleine meerderheid ingestemd met het handelsverdrag CETA met Canada. Alleen de coalitiepartijen en het lid Van Haga steunden het.

Tweede+Kamer+stemt+in+met+handelsverdrag+CETA
© DIRK HOL

De geringe steun in het parlement is een fikse tegenvaller voor het kabinet. Het wordt een moeilijke opgave voor minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel om ook in de Eerste Kamer een meerderheid achter het wetsvoorstel te krijgen.


Kaag moet daar zes extra stemmen zien te verwerven, omdat de coalitie in de senaat geen meerderheid heeft. Bij de linkse oppositie en PVV en FvD hoeft ze die niet te verwachten, want deze partijen zijn fel tegen CETA. Wanneer de minister CETA daar in stemming brengt, is nog onduidelijk.

50Plus ook tegen CETA

Kaag probeerde de afgelopen dagen 50Plus nog over te halen om voor CETA te stemmen. Ze stelde er zelfs een reis naar de Hoorn van Afrika voor uit. 'Het was een heel moeilijke beslissing', zegt fractieleider Henk Krol tegenover het ANP. Maar hij wil zich houden aan het verkiezingsprogramma waarin de partij zich uitsprak tegen het vrijhandelsverdrag.

Het handelsverdrag tussen de EU en Canada zorgt ervoor dat importheffingen worden afgeschaft. De oppositie vreest dat door CETA de Europese standaarden op gebied van onder meer voedselveiligheid en dierenwelzijn achteruitgaan. Volgens Kaag klopt dat niet. Het grootste deel van het verdrag is al sinds september 2017 van kracht en Nederland heeft er vooral van geprofiteerd, aldus het kabinet.

Agrarische sector beschermen

De Tweede Kamer nam dinsdag ook twee moties aan die er bij Kaag voor pleiten om voor landbouwproducten extra certficeringsafspraken te maken met Canada. Ook wil de Kamer dat de agrarische sector beschermd wordt tegen eventuele nadelige effecten van CETA.

Nederland is de eerste EU-lidstaat waar de ratificatie van CETA spaak dreigt te lopen. Dertien andere EU-landen gingen er al mee akkoord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer