Timmermans: transitiesteun moet echt bij boer terechtkomen

De steungelden die uitgetrokken worden voor de transitie in de landbouw moeten echt op het boerenerf terechtkomen. In een debat riep Eurocommissaris Frans Timmermans donderdag het Europees Parlement op om daar met hem over te waken.

Timmermans%3A+transitiesteun+moet+echt+bij+boer+terechtkomen
© Europese Unie 2019

Timmermans presenteert op 20 mei zijn boer-tot-bord strategie. Hij wil dat kleine agrarische bedrijven meer gaan profiteren van Europese landbouwfondsen. Veel boeren zijn op de goede weg, zegt hij, maar ze moeten worden geholpen met de 'onvermijdelijke transitie'.

'Hoe eerder, hoe minder pijnlijk', zegt Timmermans over de transitie. EU-landbouwfondsen moeten volgens hem meer terechtkomen bij kleine boeren en niet bij grootgrondbezitters. Hoeveel geld er vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en het Europese herstelfonds gaat naar de landbouw is nog onderwerp van discussie.
Vertraging door corona

De Europees commissaris, verantwoordelijk voor klimaatbeleid, presenteert over twee weken zijn langverwachte plan om de landbouw en veeteelt in Europa duurzamer te maken. Deze boer-tot-bordstrategie liep vertraging op door de coronacrisis.

Op 20 mei staat ook het eveneens uitgestelde voorstel voor verbetering van de Europese biodiversiteit op de agenda. Beide maken deel uit van de Green Deal, de 'groeistrategie' die Europa in 2050 klimaatneutraal moet maken.


Het is extreem belangrijk bescherming van het milieu te verzoenen met de voedselproductie, zei Timmermans. Anders omgaan met pesticiden is niet alleen goed voor de leefomgeving, maar ook voor de volksgezondheid, betoogde hij tijdens het debat met het Europees Parlement. Digitale technologie kan boeren helpen hun werkwijze te veranderen.


Andere voedingsgewoonten

Timmermans ziet enorme kansen voor de landbouwsector. Europeanen vinden gezondheid belangrijker door de coronacrisis en nemen daardoor volgens hem een andere levensstijl en andere voedingsgewoonten aan. Wellicht zijn mensen daardoor bereid meer te betalen voor gezonde producten uit hun eigen regio, opperde hij. Onder andere SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen pleitte voor uitstel van de plannen.

Hij vindt dat boeren in deze moeilijke tijden geen nieuwe eisen en onrealistische doelstellingen mogen worden opgelegd. Timmermans wees op de urgente noodzaak om in actie te komen, onder meer verwijzend naar de gevolgen van droogte voor de landbouw in Europa. 'Als we niets doen, zal de landbouwsector daar het meest van te lijden hebben.' Hij weersprak argumenten dat de voedselzekerheid in gevaar dreigt te komen door zijn voorstellen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
 • Maandag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer