FloraHolland+vraagt+steun+voor+internationale+kwekers
Nieuws
© FloraHolland

FloraHolland vraagt steun voor internationale kwekers

Royal FloraHolland is in overleg met minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over steun aan door de coronacrisis getroffen internationale kwekers.

De Nederlandse regering is bezig met een actieplan 'Internationale Handel' en neemt daarin expliciet de sierteeltsector in mee. FloraHolland heeft gevraagd daarin specifieke fondsen beschikbaar te stellen voor de sierteelt in Kenia en Ethiopië.

'We staan met z'n allen voor de grote uitdaging om de verliezen en de extra kredieten die zijn afgesloten, na de crisis weer terug te verdienen. En het einde van de crisis is nog niet in zicht', zegt CEO Steven van Schilfgaarde van FloraHolland.

De komende periode vraagt om enorme inzet, lef, ondernemerschap en solidariteit, zegt Van Schilfgaarde. 'We hebben in het verleden laten zien dat we hier als sector goed in zijn. Laten we ook in deze moeilijke tijd zij aan zij blijven staan en elkaar zoveel mogelijk helpen. Door samen te blijven optrekken, komen we hier het beste doorheen.'


Noodfonds Sierteelt

De regeling Noodfonds Sierteelt biedt bedrijven perspectief, maar dekt maar een deel van de schade. De eerste 30 procent van het omzetverlies in de periode 12 maart tot en met 11 juni is voor eigen risico van getroffen bedrijven. Van de overige 70 procent van het omzetverlies wordt 70 procent vergoed met een maximumbedrag dat gerelateerd is aan de jaaromzet van het bedrijf, met aftrek van eerder ontvangen noodhulp.


De financiële gevolgen zijn nog altijd groot, constateert Van Schilfgaarde: 'Het noodfonds is ervoor om de sierteeltsector door de eerste drie maanden van de crisis heen te helpen. Het algemene steunpakket van het kabinet, de ruimere kredietverschaffing van de banken en het noodfonds bieden de meeste kwekers de mogelijkheden om door deze crisis te komen, waarbij een belangrijk deel van de schade door de overheid wordt vergoed. Het zorgt ervoor dat veel van onze Nederlandse kwekers en handelsbedrijven hun mooie bedrijven kunnen voortzetten.'


Tegenvaller

De uitvoering van de regeling is in handen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Vanaf 7 mei is het mogelijk om een aanvraag in te dienen. RVO.nl heeft aangegeven dat ze al snel 50 procent van het bedrag van de aanvraag zal uitkeren. Het kabinet heeft besloten om een plafond in te stellen voor het maximaal uit te keren schadebedrag. Dat plafond is vastgesteld op 1 miljoen euro. Voor grote bedrijven met veel schade zal dat een tegenvaller zijn.Weer

 • Dinsdag
  15° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 6°
  20 %
Meer weer