95 procent huishoudens koopt biologisch

Consumenten die af en toe biologische producten kopen, doen dat steeds vaker. 95,1 procent van alle huishoudens kiest bij het boodschappen doen weleens voor een biologisch alternatief.

95+procent+huishoudens+koopt+biologisch
© Dirk Hol

Ketenorganisatie Bionext liet marktonderzoeker GfK het aankoopgedrag bij biologische producten onderzoeken. De overgrote meerderheid (89 procent) koopt biologische producten gewoon in de supermarkt.


Dat consumenten vaker kiezen voor een biologisch aanbod, is te verklaren door het toenemende aanbod bij supermarkten. Slechts 14 procent van de huishoudens die biologisch kopen, geeft aan dit vanuit imago-overwegingen te doen. Consumenten zien biologische producten vooral als milieuvriendelijk (41 procent), diervriendelijk (40 procent) en puur, zonder onnodige toevoegingen (39 procent).


Toegankelijk

'We zien dat supermarkten steeds meer biologische producten in hun assortiment opnemen wat de toegankelijkheid vergroot, waardoor steeds meer mensen voor biologisch kiezen. Heel fijn, want op die manier kunnen meer mensen kennismaken met biologisch. Naarmate mensen vaker voor biologisch kiezen, gaan ze naast de supermarkt ook eens naar de speciaalzaak', zegt directeur Michaël Wilde van brancheorganisatie Bionext.

Ondanks dat de verkoop stijgt, blijft prijs de grootste barrière: 68 procent van de huishoudens geeft aan vaker biologisch te kopen als het goedkoper zou zijn. Het prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch is wel kleiner dan vijf jaar geleden, bleek eerder al uit onderzoek van de Consumentenbond.


Seizoensproducten

Destijds waren biologische producten gemiddeld 2 keer zo duur als niet-biologische en nu nog 1,75 keer. Biologische producten, vooral seizoensproducten, zijn nu soms even duur of zelfs goedkoper dan A-merken.

De Europese Unie financiert een campagne om biologische voeding onder de aandacht te brengen. De website Bio lekker voor je is speciaal om deze reden in het leven geroepen. Op het platform wordt content gedeeld over hoe biologische voeding bijdraagt aan het klimaat, de bodem en dierenwelzijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer