LTO onderzoekt meerwaarde van melkstromen

LTO Nederland doet onderzoek naar de meerwaarde van de verschillende melkstromen voor melkveehouders, zoals Beter Leven en Weidemelk. Uit dit onderzoek moet onder meer blijken wat ze de melkveehouder financieel opleveren.

LTO+onderzoekt+meerwaarde+van+melkstromen
© Twan Wiermans

Veehouders die melk leveren via een van de alternatieve melkstromen kunnen hun ervaring delen in een enquête. Het onderzoek wordt uitgevoerd door student Daphne Verbeij. Het is haar afstudeerproject voor de studie Agrarische Bedrijfskunde aan Aeres Hogeschool Dronten.

'De belangrijkste vraag die we met dit onderzoek willen beantwoorden, is: 'Welke impact hebben de verschillende melkstromen op de inkomenspositie van de melkveehouder?' De laatste jaren zijn er steeds meer melkstromen bijgekomen. Ik onderzoek of de boer hier daadwerkelijk op vooruitgaat. Wegen de extra opbrengsten op tegen de extra kosten? En zijn er nog andere voordelen voor de melkveehouder?'


Daarnaast wil ze meer weten over de motivatie om voor een bepaalde melkstroom te kiezen. 'Dat hoeft niet alleen van financiële aard te zijn. Ook idealistische motieven kunnen een rol spelen, zoals de bijdrage die je levert aan duurzaamheid. Ik onderzoek wat voor melkveehouders de belangrijkste argumenten zijn.'

In het onderzoek worden diverse melkstromen in kaart gebracht. Het gaat om Beter Leven Keurmerk, Weidemelk, Koe, Natuur & Boer, On the way to Planetproof, Biologisch en VLOG.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer