Nog+veel+hobbels+voor+groene+gewasbeschermingsmiddelen
Nieuws
© Han Reindsen

Nog veel hobbels voor groene gewasbeschermingsmiddelen

Het beschikbaar komen van groene gewasbeschermingsmiddelen gaat nog steeds niet snel genoeg, constateert het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

In Nederland zijn zeventien laagrisicomiddelen en veertig middelen op basis van micro-organismen toegelaten. 'Dat is nog te weinig', stelt Jacomijn van Etten, coördinator GreenTeam bij het Ctgb. 'Het pakket is nog lang niet compleet genoeg om het wegvallen van chemische middelen op te vangen.'


Het Ctgb hield deze week in Ede een bijeenkomst om journalisten bij te praten over de ontwikkeling van groene gewasbeschermingsmiddelen. Volgens Van Etten wordt de beperkte beschikbaarheid vooralsnog veroorzaakt door de vaak lange toelatingsprocedures en omslachtige regelgeving.

Natuurlijke oorsprong

Groene middelen of biopesticiden zijn middelen van natuurlijke oorsprong zoals micro-organismen, plantextracten of signaalstoffen. Vaak zijn dit laagrisicostoffen, maar dat hoeft niet. In de EU zijn in totaal 120 biopesticiden en laagrisicostoffen toegelaten. Dit is meer dan een verdubbeling in tien jaar tijd, maar nog steeds veel minder dan in de Verenigde Staten.

Van Etten zegt dat intrinsieke eigenschappen het risiconiveau van een middel bepalen. Voor laagrisicomiddelen geldt in de Europese regelgeving een toelatingstermijn van vijftien jaar, bij chemische middelen is dit hooguit tien jaar. Verder komen de laagrisicomiddelen in aanmerking voor een versnelde beoordelingsprocedure van 120 dagen. Normaal duurt dit ongeveer een jaar.

Krappe capaciteit

Het Ctgb erkent dat de termijn van 120 dagen voor beoordeling van groene middelen nog niet haalbaar is. 'Aanvragers moeten rekening houden met negen tot twaalf maanden voor ze uitsluitsel krijgen over een toelating. Dit heeft te maken met een krappe capaciteit en ook met het ontbreken van duidelijke EU-regels voor groene middelen.'

Veel wetgeving rond de toelating van gewasbeschermingsmiddelen is nog gericht op chemische stoffen, verklaart Van Etten. 'Er is behoefte aan regels op basis van acceptabele risico's. Verder is het voor de beschikbaarheid van groene middelen van belang dat meer aanvragen worden ingediend die onderbouwd zijn met de juiste dossiers.'

Goedkeuring

Een voorstel voor een toetsingskader met richtlijnen voor het beoordelen van groene middelen wacht in Brussel op goedkeuring. Het GreenTeam van het Ctgb heeft hiervoor geleverd. De verwachting is dat het Europees Parlement nog dit jaar een beslissing neemt over de aangepaste toelatingsregels.

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  50 %
Meer weer