Flevoland+koploper+biologische+landbouw
Nieuws
© Nautilus

Flevoland koploper biologische landbouw

Van het Flevolandse landbouwareaal wordt 15 procent ingenomen door biologische landbouw. Landelijk is dat gemiddelde niet meer dan 3,4 procent.

Maar liefst 18,4 procent van het biologische landbouwareaal ligt in Flevoland. Flevoland is daarmee koploper als het gaat om biologische landbouw, zo blijkt uit het rapport 'Biologische landbouw in Flevoland'. In opdracht van Flevo Campus in Almere hebben onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) de omvang, betekenis en het perspectief van de Flevolandse biologische landbouw in kaart gebracht.

De biologische bedrijven in Flevoland doen het goed. De bedrijven zijn er gemiddeld groter in omvang dan elders in het land. Ook de inkomens en vermogenspositie van de biologische bedrijven in de provincie is gunstig. Het Flevolandse aandeel van de Nederlandse biologische AGF-producten is zo'n 50 tot 80 procent.

Belangrijkste gewassen

De belangrijkste gewassen zijn in de provincie goed voor een berekende opbrengst van 97 miljoen euro. Tot die belangrijke gewassen behoren onder meer pootaardappelen, consumptieaardappelen, en diverse groenten. Van gewassen als spinazie, bloemkool, winterpeen en rode biet ligt meer dan 60 procent van het areaal in Flevoland. Veel biologische producten worden elders in Nederland afgezet of zijn voor de export.

De verwachting is dat de vraag naar biologische producten groeit, maar dat de groei van de biologische landbouw in Flevoland sneller zal gaan dan de groei van de binnenlandse consumptie. Dit betekent dat de export belangrijker zal worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / 0°
  0 %
 • Woensdag
  13° / 0°
  5 %
Meer weer