Eerste eieren bietenvlieg gesignaleerd

Op diverse proefvelden in Zuidwest-Nederland zijn de eerste eitjes van de bietenvlieg gesignaleerd. Dat betekent dat telers in de eerste week van mei de eerste mineergangen door de larven kunnen verwachten.

Eerste+eieren+bietenvlieg+gesignaleerd
© IRS

Het verschijnen van de eerste mineergangen in de bietenbladeren is het moment om te beoordelen of ingrijpen noodzakelijk is. Door op minimaal twintig planten verspreid over het perceel het aantal eitjes te tellen, is te bepalen of de schadedrempel wordt overschreden.

De eipakketjes worden afgezet aan de onderkant van de kiemlobben of onder de echte bladeren. Na ongeveer zeven tot tien dagen kruipen de larven uit de eieren en dringen ze de bladeren binnen, waardoor mineergangen zichtbaar worden. Dit moment waarop de eerste mineergangen zichtbaar zijn, is het optimale bestrijdingsmoment met insecticide.

Vergelingsziekte

Er dient alleen een bespuiting uitgevoerd te worden bij overschrijding van de schadedrempel, geeft het IRS aan. Hierbij moet worden meegewogen dat de inzet van middelen, om bietenvlieg te bestrijden, later in het seizoen tot extra aantasting door vergelingsziekte kan leiden.

De bespuiting kan worden uitgevoerd met Decis of andere middelen met deltamethrin. Bij zowel te vroeg als te laat spuiten, heeft een bespuiting geen effect. Bij te vroeg spuiten zitten de larven nog beschermd in de eieren en zijn ze niet gevoelig voor insecticiden. Bij te laat spuiten is de schade al ontstaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer