Druk groene luizen in suikerbieten hoog

In Zuidwest-Nederland is donderdag al de tweede waarschuwing uitgegaan om percelen suikerbieten te controleren op groene bladluizen. De eerste bespuitingen zijn uitgevoerd.

Druk+groene+luizen+in+suikerbieten+hoog
© IRS

Bij de tellingen door de agrarische dienst van Suiker Unie en Delphy-team Zuidwest wordt op steeds meer percelen vastgesteld dat de norm voor het uitvoeren van een bestrijding tegen groene bladluizen is overschreden. Na een waarschuwing is het advies de bietenpercelen te controleren volop uitgevoerd.

Het advies is uitsluitend middelen te gebruiken die de natuurlijke vijanden sparen, dus geen pyrethroïden. De natuurlijke vijanden kunnen prima helpen de aanwezige groene luizen te bestrijden.


Droog liggende zaden

De regen van de afgelopen week heeft geholpen de droogliggende bietenzaden op gang te brengen. Op verschillende percelen, voornamelijk de zwaardere gronden, zijn echter eerder gekiemde zaden onderdoor gedroogd en kunnen als verloren worden beschouwd.

De agrarische dienst van Suiker Unie krijgt nog steeds verzoeken percelen met dergelijke problemen te bekijken en akkerbouwers te ondersteunen bij het besluit of overzaai nodig is. Deze week moesten telers nog 1,7 procent van het landelijke areaal suikerbieten zaaien. Het gaat vooral om Zuidwest-Nederland. In de meeste regio's zijn alle bieten gezaaid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
Meer weer