Telers melden hazenschade in suikerbieten

Het onderzoeks- en kenniscentrum IRS voor de suikerbietenteelt heeft diverse meldingen van hazenschade binnengekregen.

Telers+melden+hazenschade+in+suikerbieten
© IRS

Hazen laten vaak een heel typisch beeld achter in suikerbieten. Over een bepaalde lengte van de rij, soms wel enkele meters lang, vreten zij de blaadjes van de planten weg. Alle blaadjes zijn daarbij tot dezelfde hoogte afgevreten.

Het schadebeeld is zichtbaar tot aan het vierbladstadium. Soms staan er alleen nog maar stengeltjes, wat resulteert in plantwegval. Bij de planten zijn vaak ook nog keutels zichtbaar.

Schade beperken

Schade door hazen is te beperken door schrikdraad neer te zetten. Op sommige percelen is te zien dat de hazen uit naastgelegen graanpercelen of bossen komen. In een dergelijk geval kunnen telers overwegen aan die zijde van het perceel schrikdraad neer te zetten.

Daarnaast zijn er enkele telers die de hazen alternatief voer in de vorm van wortelen of bieten aanbieden op de kopakker, of schaaltjes water neerzetten. Hazen vreten namelijk van de bieten omdat ze dorst hebben.

'Verder is er helaas niets mogelijk om hazenschade te voorkomen', stelt het IRS. 'De schade zal meestal te gering zijn om over te zaaien. Meld faunaschade wel altijd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer