Hybride suikerriet groeit in koude gebieden

Onderzoekers in Amerika hebben twee nakomelingen van kruisingen tussen suikerriet en olifantsgras gevonden die bij 10 graden Celsius nog goed groeien.

Hybride+suikerriet+groeit+in+koude+gebieden
© Nieuwe Oogst

Amerikaanse boeren hopen al lang om de teelt van suikerriet noordwaarts te kunnen uitbreiden. Met een koude-tolerante soort zou er meer grond beschikbaar komen voor de teelt van suiker en biobrandstoffen.

De universiteit van Illinois in Champaign heeft gekeken of hydridesoorten van 'miscanes', een kruising tussen suikerriet en olifantsgras, bij lagere temperaturen blijven groeien.

Kooldioxide

De onderzoekers melden dat er twee soorten van miscanes zijn die bij 10 graden Celsius op een constante snelheid kooldioxide omzetten in plantaardig materiaal.

'Er zijn twee aspecten bij koude-tolerantie', zegt onderzoeker Erik Sacks van de universiteit van Illinois. 'Overleven in de winter is één ding, maar de planten moeten ook productief zijn in een koudere omgeving en een korter groeiseizoen.'

Fotosynthese

De onderzoekers hebben planten van miscanes tot tien dagen blootgesteld aan omstandigheden van 10 graden Celsius. Toen in het laboratorium de temperatuur naar 25 graden Celsius werd verhoogd, was de fotosynthese gelijk aan olifantsgras.

'De koude-tolerantie gaat dus niet ten kosten van de productiviteit', concluderen de onderzoekers. Studies in het veld bevestigen de proeven in het laboratorium.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer