Onderzoek naar relatie olifantsgras en fijnstof

Olifantsgras vangt net als alle andere organische massa fijnstof. 'De vraag is alleen hoeveel. Dat willen wij graag weten', zegt Gert-Jan Petrie van de coöperatie Miscanthusgroep Haarlemmermeer.

Onderzoek+naar+relatie+olifantsgras+en+fijnstof
© Studio Kastermans

Petrie en zijn collega's verbouwen sinds 2010 zo'n 70 hectare Miscanthus (olifantsgras) rondom Schiphol. Het gewas heeft daar een duidelijke omgevingsfunctie. Het is ganswerend, geluidsdempend, het bindt CO2 en het brengt biomassa voort waarvoor steeds meer toepassingen zijn. 'Groene economie is kansrijk; de landbouw kan veel meer produceren dan alleen voedsel', merkt Petrie op.

De coöperatie wil nu ook graag weten hoeveel fijnstof olifantsgras vangt. Concreet zijn de voorstellen nog niet, geeft Petrie aan, maar er zijn via Green Deals wel contacten over met onder andere Wageningen Environmental Research.

Pluimveehouderij

Dat onderzoek kan ook van waarde zijn voor de pluimveehouderij. Vorige week kwam de uitstoot van fijnstof door die sector namelijke aan bod in een Kamerdebat over circularie landbouw. 'Vangt dus naast CO2 ook nog eens fijnstof af. Mooi dat we een paar hectare naast de kippenstal hebben staan', twitterden Wim en Marja de Vries, biologische pluimveehouders in Terschuur.

De ondernemers reageerden op een filmpje op YouTube over circulaire landbouw van de Miscanthusgroep Haarlemmermeer waarin ook het afvangen van fijnstof wordt genoemd. 'Schiphol produceert waarschijnlijk meer fijnstof dan de pluimveesector', stelt Petrie vast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer