Koolstof maakt zuivelproducten Albert Heijn duurzaam

Eisen stellen aan de vastlegging van koolstof in de bodem om zo klimaatneutraal te boeren. Dat is een van de speerpunten van de duurzame melk die wordt geproduceerd voor Albert Heijn (AH).

Koolstof+maakt+zuivelproducten+Albert+Heijn+duurzaam
© Royal A-ware

Bij zuivelproducten van het programma 'Beter voor Koe, Natuur en Boer', die door Royal A-ware in samenwerking met DeltaMilk worden geproduceerd, beuren boeren 5 cent per kilo melk boven op de prijs voor weidemelk. Om de vastlegging van koolstof in beeld te krijgen, worden periodiek bodemmonsters genomen.


'Uiteindelijk is de vastlegging in de bodem groter dan de uitstoot en is de groep melkveehouders kooldioxidenegatief', stelt operationeel directeur Klaas de Jong van A-ware.


Project 'Koolstofboeren'

Dit is niet helemaal nieuw. In Nederland was er enkele jaren geleden het project 'Koolstofboeren', waarin ondernemers werken aan het vastleggen van koolstof in de bodem.

'Studies in het buitenland hebben uitgewezen dat vastlegging van CO2 door gras effectief verloopt. Dit programma is uniek in Nederland en wordt nog niet op deze schaal uitgevoerd', zegt De Jong.


Niet meer ploegen

De melkveehouders die deze duurzame melk produceren, hebben samen 20.000 hectare blijvend grasland, grotendeels ingezaaid met kruiden en klaver. 'Mede hierdoor wortelt het gras dieper en zo wordt koolstof vastgelegd. Er wordt niet meer geploegd, omdat bij ploegen de vastgelegde koolstof vrijkomt.'

De bemonstering van de grond is in handen van Eurofins. Een gespecialiseerd bureau analyseert de hoeveelheid vastgelegde stikstof.


Eisen

Daarbij geldt voor de deelnemende bedrijven een eis van maximaal 18.000 kilo melk per hectare blijvend grasland. Ook geldt hierbij de maximumeis van 2,5 koeien. Verder moet 80 procent van het ruwvoer afkomstig zijn van eigen land, terwijl krachtvoer afkomstig is uit de EU.

Een andere eis is dat het bedrijf extensief beheerd kruidenrijk grasland heeft. Dit mag niet tussen 1 april en 1 juni worden bemest. Daarna mag alleen ruige mest worden gebruikt. Het gemaaide gras moet worden afgevoerd. 'Dit doen we om insecten en weidevogels te bevorderen. Daarnaast is dit gunstig voor de bodem', weet De Jong.


On the way to PlanetProof

Ook blij On the way to PlanetProof worden eisen gesteld aan stikstof en voer van eigen land. Zo wordt daar uitgegaan van 60 procent eiwit van eigen land en wordt kritisch gekeken naar broeikasgassen.

Op een aantal aspecten kijkt PlanetProof verder dan de variant van Albert Heijn. Zo is er bij PlanetProof veel aandacht voor dierenwelzijn en diergezondheid.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer