AH zegt geen leverancierscontracten op na prijsval corona

Albert Heijn zegt ferm vast te houden aan de leveranciers die vóór de sterke prijsval van bloemen en planten verbonden waren aan het supermarktbedrijf. Dit als reactie op geruchten in de markt over mogelijk 'klokdump-kopen' door de grootgrutter, die op de kleintjes zegt te letten.

'Wij hebben geen eenzijdige opzeggingen gedaan met onze leveranciers', stelt Pauline van den Brandhof, woordvoerder van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall onomwonden.

Onder kwekers in de door het coronavirus geplaagde sierteeltsector gaat al enkele dagen het hardnekkige gerucht rond dat Albert Heijn de contracten met enkele bestaande grote bloementelers plotsklaps eenzijdig opgezegd zou hebben, na de enorme prijsval in week 11 en 12 als gevolg van de corona-uitbraak.

Niet overgestapt

Albert Heijn zou vervolgens tegen dumpprijzen handel hebben ingekocht op de veilingklok. 'Onwaar', stelt Van den Brandhof. 'Wij hebben contracten met leveranciers en zij met kwekers. Sommigen van hen leveren alleen aan Albert Heijn. Wij nemen van hen bloemen en planten af, dus niet van de veiling.'

Als u alle boodschappen in huis hebt, maak het dan gezellig en koop één, of liever twee, bossen bloemen of planten

Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland

De supermarktketen kan tevens bevestigen dat leveranciers ook niet op eigen houtje hun bestaande kwekerscontracten hebben opgezegd en zijn overgestapt zijn naar een goedkopere buurman in de sierteelt.

Groot compliment

Voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland reageert positief op de uitleg van Albert Heijn. 'De geruchten zijn gelukkig onwaar gebleken. Ik wil ze een groot compliment maken in Zaandam. Geweldig dat retailers als Albert Heijn de sector blijven steunen.'

Van der Tak roept consumenten op hetzelfde te doen. 'Als u alle boodschappen in huis hebt, maak het dan gezellig en koop één, of liever twee, bossen bloemen of planten. Daarmee houden we met elkaar onze trotse sector overeind', pleit de voorman, die eerder waarschuwde voor het mogelijk omvallen van de sierteeltbranche.

Geen handel in de winkel

De verhalen over het vermeende 'klokdump-kopen' door de supermarkten zijn vermoedelijk gevoed door het vrijwel ontbreken van bloemen en planten op de winkelvloer momenteel. De reden hierachter is vraaguitval en het primair willen borgen van de voedselketen, stelt Albert Heijn.

'Consumenten slaan nog steeds ruim in de supermarkten ondanks de oproep van het kabinet vrijdag om te stoppen met hamsteren', zegt Van den Brandhof. Dit heeft gevolgen voor allerlei productgroepen, waaronder bloemen.

Voorrang aan vraag

Chips, bier, boter, margarine, verse sappen, drogisterijproducten en bloemen en planten worden minder geleverd. 'Dat komt omdat wij nu voorrang geven aan producten die veel gekocht worden zoals pasta, blikgroente, soep, aardappelen, groente en fruit. Dit is landelijk de benadering, omdat we zien dat we landelijk te maken hebben met lege schappen.'

Vanaf donderdag vinden er weer leveringen van bloemen en planten aan de winkels plaats, laat Albert Heijn weten. 'Van onze eigen kwekers, dus niet van de veiling.'

AH Katwijk - geen bloemen door Corona
AH Katwijk - geen bloemen door Corona © Remco van der Meij

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer