Calon: 'We hebben meer bondgenoten en zullen vaker allianties sluiten'

LTO-voorzitter Marc Calon blikt terug op een bewogen week van demonstrerende boeren in Den Haag en de rol van LTO in de belangenbehartiging. 'Wij zijn meer van het werk aan en rond de overlegtafels. Maar natuurlijk weten wij ook hoe actie te voeren.'

Calon%3A+%27We+hebben+meer+bondgenoten+en+zullen+vaker+allianties+sluiten%27
© Dirk Hol

Waarom demonstreerde LTO woensdag niet mee in Den Haag?

'Leden van LTO hebben meegedaan aan de actie woensdag. Actievoeren zit minder in ons DNA. Farmers Defence Force (FDF) heeft de actie georganiseerd. Beide soorten organisaties heb je nodig. Dat is ook zo afgesproken in het Landbouw Collectief. Het gaat er uiteindelijk om dat we met elkaar ons doel bereiken.'

De tijd dat alleen de bekende werkgevers- en vakbondsorganisaties de belangenbehartiging deden in Den Haag ligt al een poos achter ons

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland

Welke rol heeft LTO in het Landbouw Collectief?

'LTO brengt de inhoud, de kennis, het netwerk en de menskracht. Het Landbouw Collectief is voor een groot deel afhankelijk van de inhoud die LTO levert.

'Dat zie je ook terug in de eisen waarover we onderhandelen met het kabinet. Het zijn voor 90 procent dezelfde eisen als die we in de zomer van 2019 al hebben opgesteld en hebben aangedragen bij de commissie-Remkes.'

Hoe verlopen de onderhandelingen met het kabinet in het stikstofdossier?

'We hebben al veel binnengehaald, maar we zijn er nog niet. We hebben hard gelobbyd voor het tegenhouden van een gedwongen generieke krimp en voor een gebiedsgerichte aanpak. Dat is gelukt. Een andere belangrijke eis van ons was de drempelwaarde van 1 mol. Die hebben we nog niet binnengehaald. Hier leggen we ons niet bij neer.

'Ander belangrijk punt is de herziening van de natuurgebieden en natuurdoeltypen. Daar zijn toezeggingen gedaan voor de lange termijn. Ook zijn toezeggingen gedaan over het zonder vergunning kunnen bemesten en beweiden en de legalisering van de PAS-meldingen. We hebben in samenwerking met het Landbouw Collectief veel weten te bereiken op dit dossier.'

Wanneer bent u tevreden?

'Dat ben ik nu nog niet. We hebben nog een flinke discussie te voeren met het kabinet over de invulling van de voermanagementmaatregelen. LNV wil ons voorschrijven hoe de boeren dit moeten doen. Wij willen enkel doelvoorschriften en de boeren zelf laten kiezen hoe dat doel te bereiken.


'Ander punt zijn de meetgegevens. Daar moet de overheid echt zo snel mogelijk helderheid over geven. En dan is er nog de uitkoopregeling. Dit is een dure methode en we willen dat naast stikstof, ook de klimaatdoelstellingen en waterkwaliteit worden meegenomen. Ook hier moeten nog meters gemaakt worden.'

Hoe ziet u de toekomst van de belangenbehartiging?

'De tijd dat alleen de bekende werkgevers- en vakbondsorganisaties de belangenbehartiging deden in Den Haag ligt al een poos achter ons. Specifieke onderwerpen vragen steeds meer om specifieke coalities. Dat betekent dat we meer bondgenoten hebben en allianties moeten sluiten, zoals we nu gedaan hebben met het Landbouw Collectief in het stikstofdossier.

'LTO Nederland is een netwerkorganisatie en werkt al veel langer op tal van dossiers intensief samen met diverse partijen. We zien daarin dat de vernieuwing van de organisatie in 2017, waarin de sectoren gaan over de sectoren, zijn vruchten afwerpt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
Meer weer