Bakhuis: ‘voermaatregel zo snel mogelijk van tafel’

Volgens Herman Bakhuis, bestuurder binnen de LTO-vakgroep Melkveehouderij grijpt de overheid met de ruw eiwitnorm voor diervoerders in op het vakmanschap van de melkveehouder om voor andere sectoren ruimte te creëren.

Bakhuis%3A+%E2%80%98voermaatregel+zo+snel+mogelijk+van+tafel%E2%80%99
© Reggestreekfotografie Bert Kamp

De LTO vakgroep melkveehouderij pleit al geruime tijd voor beleid met doelvoorschriften in plaats van middelvoorschriften. Het voorstel van het Ministerie van LNV laat nu zien hoe het volgens de vakgroep juist niet moet. Bakhuis: ‘In onze beleving stond juridische inboekbaarheid van de stikstofreductie voor het ministerie centraal. Hierdoor is het een onpraktische en ineffectieve maatregel geworden.'

De consequentie is volgens hem dat het lastiger finetunen wordt om rantsoenen kloppend te maken, met mogelijk ook nog gevolgen voor de diergezondheid. 'Ook kan de maatregel gedeeltelijk averechts werken, en hebben onder andere zelfmengers een probleem. We bestuderen de regeling daarom op de juridische haalbaarheid’, aldus het bestuurslid.


Casussen verzamelen

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de uitzonderingspositie voor bijzondere rantsoenen gaat werken. De inzet van LTO is om onduidelijkheden en casussen te verzamelen uit de praktijk en deze vervolgens voor te leggen aan het ministerie en Kamerleden.
Bakhuis: ‘Als LTO-leden vragen of voorbeelden van problemen hebben dan wil ik hen oproepen om deze te melden bij de regionale informatielijnen. Wij hebben de antwoorden misschien ook niet, maar we kunnen de vragen dan ook via die route verzamelen en onder de aandacht brengen.’

Verder is het volgens Bakhuis zaak dat er voor komende jaren een convenant opgesteld wordt dat uitgaat van het totaalrantsoen, en daarmee effectiever is en beter aansluit bij de praktijk. ‘Vanaf het begin hebben we steeds gezegd dat dit niet gaat werken. We hebben alternatieven aangedragen om het eiwit van het totaalrantsoen te laten dalen. Daar is helaas niet naar geluisterd door het ministerie. Wat ons betreft gaat deze onpraktische en ineffectieve maatregel zo snel mogelijk van tafel. Die oproep doen we ook aan Tweede Kamer-leden.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer