Boomkwekers zaaien bloemen voor bijen

Zeven boomkwekers van Treeport Zundert hebben dit jaar tussen hun gewassen stroken met een bloemenmengsel gezaaid. Zo stimuleren ze bijen en natuurlijke vijanden op hun kwekerij.

Boomkwekers+zaaien+bloemen+voor+bijen
© Treeport Zundert

Ook zijn braakliggende gronden in gemeente Zundert ingezaaid. De bloemenmengsels zorgen voor voedsel en schuilgelegenheid voor allerlei insecten.

Het bijvriendelijke bloemenmengsel is beschikbaar gesteld door het project Bee Deals. In dit project werkt een groot aantal partijen aan verbetering van de leefomgeving van bijen.

Biodiversiteit

Het doel van de kwekers in de Treeport is echter breder, vertelt Jolanda van Hasselt van Boomkwekerij P.C.C. van Hasselt in Zundert. 'Wij willen met de mengsels de totale biodiversiteit op kwekerijen stimuleren. We creëren niet alleen een goede leefomgeving voor alle bestuivers, maar ook voor natuurlijke vijanden, die kunnen helpen om ziekten en plagen in onze gewassen te voorkomen.'

Lieveheersbeestjes zijn bekende natuurlijke vijanden van luizen die kwekers helpen om bijvoorbeeld beuken vrij te houden van beukenbladluis. Een ander voorbeeld zijn zweefvliegen. Volwassen zweefvliegen leven van nectar en stuifmeel van bloemen, maar van een aantal soorten jagen de larven op bladluizen.

Door het inzaaien van bloemenmengsels hopen kwekers dat er zich meer natuurlijke vijanden rond de boomkwekerijgewassen vestigen en dat er een weerbaarder ecosysteem ontstaat.

Koepelproject

Het stimuleren van de biodiversiteit gebeurt in het kader van het project 'Functionele Agrobiodiversiteit Boomteelt'. Dit project is onderdeel van het Koepelproject Plantgezondheid van de Raad voor de Boomkwekerij.

Er worden waarnemingen gedaan om te kijken hoe de plagen en natuurlijke vijanden zich ontwikkelen. Uit de eerste waarnemingen blijkt dat de bloemenmengsels veel verschillende insecten trekken. Volgend voorjaar als de beuken uitlopen, worden opnieuw waarnemingen gedaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer