VVD+Noord%2DHolland+eist+duidelijkheid+over+stikstof
Nieuws
© Bert Hartman

VVD Noord-Holland eist duidelijkheid over stikstof

De fractie van de VVD in Noord-Holland wil meer duidelijkheid van de provincie over de stikstofaanpak. Dat blijkt uit een brief die de liberalen naar het Noord-Hollandse provinciebestuur hebben gestuurd naar aanleiding van de Kamerbrief van landbouwminister Carola Schouten.

De VVD Noord-Holland ziet een grote economische crisis op Noord-Holland afkomen door de coronacrisis, schrijft VVD-Statenlid Bas de Wit. 'Nieuwe economische activiteiten zijn daarom cruciaal voor de werkgelegenheid. Ondernemers mogen wat de VVD betreft dan ook rekenen op duidelijk stikstofbeleid van de provincie, beleid dat vergunningverlening mogelijk maakt.'

De liberalen vinden de gebiedsgerichte aanpak een cruciaal element van de stikstofaanpak van het kabinet. Ze willen weten wanneer het provinciebestuur de Noord-Hollandse stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden inzichtelijk heeft en wat de staat van de instandhouding is volgens de Natura 2000-richtlijnen.


De VVD is benieuwd of Noord-Holland ook gebruik kan maken van het structurele systeem op hexagoonniveau voor de stikstofregistratie dat het kabinet van plan is op te zetten.


Opkopen leidt tot verloedering

Het opkopen van boerenbedrijven op vrijwillige basis leidt volgens de VVD tot een risico op verloedering van het platteland. De fractie vraagt het provinciebestuur welke bestaande instrumenten het heeft om 'deze verloedering te voorkomen en hoe deze in de nieuwe omgevingsverordening worden geborgd'. Bovendien wil de partij weten welke aanvullende instrumenten Gedeputeerde Staten eventueel kunnen gebruiken om 'verloedering' tegen te gaan.

Ten slotte vraagt de VVD wanneer de regionale drempelwaardes al dan niet kunnen worden ingevoerd in Noord-Holland en welke stappen moeten worden gezet om tot deze invoering kunnen komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer