Economische+groei+leidt+tot+hogere+loonkosten
Nieuws
© Pixabay

Economische groei leidt tot hogere loonkosten

De goed draaiende economie zorgt voor hogere loonkosten voor werkgevers. Dat blijkt uit de nieuwste raming van de economische ontwikkelingen.

De Nederlandsche Bank publiceerde maandag positieve cijfers over de groei van de Nederlandse economie. Voor dit jaar wordt een economische groei van 2,5 procent verwacht en in 2018 een groei van 2,1 procent.

Als gevolg daarvan daalt de werkloosheid verder. Doordat krapte ontstaat in sommige delen van de arbeidsmarkt, zullen de lonen in 2017 en 2018 naar verwachting sneller toenemen dan in voorgaande jaren.

Hoogste groeicijfer

Vorig jaar stegen de contractlonen in bedrijven al met 1,6 procent, het hoogste groeicijfer sinds de kredietcrisis. Bij een uitzonderlijk lage inflatie van 0,1 procent behoorde 2016 tot de drie jaren met de sterkste reële groei van de contractlonen in de afgelopen veertig jaar.

In de raming van De Nederlandsche Bank trekt de groei van de contractlonen wat verder aan, naar 1,8 procent dit jaar, oplopend naar ruim 2 procent in de komende jaren. Vooral door hogere sociale lasten voor werkgevers (pensioenpremies) neemt de loonsom per werknemer dit jaar toe met 2,6 procent tegen 1,1 procent in 2016.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  1° / -2°
  50 %
 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
Meer weer