Over+maand+nieuw+coalitieakkoord+Brabant
Nieuws
© Jasper Schel

Over maand nieuw coalitieakkoord Brabant

VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant hebben met acht zogenoemde 'principes van samenwerking' een klein schot voor de boeg gegeven voor het coalitieakkoord. De vier partijen presenteren binnen een maand hun plannen.

In een kort document dat vandaag is gepubliceerd op de website van de provincie hebben de partijen acht uitgangspunten vastgelegd die ze belangrijk vinden voor een goede samenwerking.

ZLTO-voorzitter Wim Bens vindt het een goede zaak dat het einde van de bestuurlijke impasse in zicht is. 'Ik vind het belangrijk dat er duidelijkheid komt voor het Brabantse bestuur. Natuurlijk is er nog geen bestuursakkoord, maar ik verwacht dat dit college meer ruimte biedt aan boeren en tuinders om te ondernemen.'

Ondernemersklimaat

Verder hoopt Bens dat het nieuwe bestuur zorgt voor een goed ondernemersklimaat. 'Met zowel oplossingen voor natuur en klimaat als werkbare regels en realistisch beleid. Het uitgangspunt moet zijn dat ondernemers in alle sectoren, dus ook buiten de land- en tuinbouw, een goede boterham moeten kunnen blijven verdienen. We mogen van deze coalitie verwachten dat ze dat waar gaan maken.'

Acht uitgangspunten vormen de basis voor een goede samenwerking tussen de partijen

Het Brabantse stikstofbeleid, hét hete hangijzer in bestuurlijk Brabant, kan volgens Bens met het plan van de zeven Brabantse boerenpartijen getackled worden. 'We hebben na de val van het college samen gewerkt aan oplossingen. Ik hoop natuurlijk van harte dat dit plan wordt meegenomen bij de uitwerking van het nieuwe bestuursakkoord.'

Acht principes

Zoals gezegd is het nieuwe bestuursakkoord pas over een maand klaar. In deze principes van samenwerking is een aantal zaken vastgelegd. Deze zijn nader uitgewerkt en krijgen een plek in een Hoofdlijnenakkoord. Het gaat om de volgende uitgangspunten:

•Wij staan voor een open en respectvolle samenleving waarin iedereen mee kan doen. Iedereen is vrij om te zijn wie hij of zij is.
•Wij laten zien wat we doen, met uitgestoken hand naar iedereen en zetten ons in voor waar we als Brabants provinciebestuur een rol hebben. Daarbij werken we goed samen met •de overheid die het dichtst bij de Brabanders staat: de gemeente.
•Wij voeren beleid dat effectief is, en ook op de lange termijn financieel houdbaar is. We stellen de kerntaken centraal.
•Als provincie stimuleren wij initiatief en innovatie als motor van vooruitgang.
•Wij hebben oog voor wat ons beleid voor mensen betekent.
•We zijn actief onderdeel van Europa.
•Wij zijn een betrouwbare partner bij de uitvoering van het Klimaatakkoord, onder voorwaarde van haalbaarheid, betaalbaarheid en draagvlak.
•We bouwen voort op wat goed is.

Bestuursakkoord

Onder leiding van formateur Alfred Arbouw blijven de partijen werken aan een akkoord op hoofdlijnen. Zij verwachten dat de eerste helft van april te kunnen presenteren.

Christophe van der Maat (VVD): 'We hebben de tijd genomen om deze uitgangspunten met elkaar door te nemen, en te kijken of we voldoende vertrouwen in elkaar hebben om op basis hiervan een coalitie te gaan smeden. Dat is zo, en we hopen het akkoord op hoofdlijnen ook op korte termijn af te ronden. Ik heb er alle vertrouwen in.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 12°
  20 %
Meer weer