Landbouw+wil+drempels+bij+Wijdenes+weren
Nieuws
© Dirk Hol

Landbouw wil drempels bij Wijdenes weren

Er bestaat grote weerstand bij de agrarische sector tegen het voornemen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) om verkeersdrempels aan te leggen op de Wijmers en Jongeweer bij Wijdenes. De obstakels zijn lastig voor het landbouwverkeer van en naar de bedrijven aan de weg.

Volgens Joeri Ham, melkveehouder en lokaal bestuurder van LTO Noord, zijn de verkeersremmers een uitvloeisel van de gesprekken met bewoners in het dorp.

Sinds er meerdere verkeersremmers op de Hemweg zijn aangelegd, zou er meer sluipverkeer zijn op de Wijmers en Jongeweer. Ham ervaart dat zelf niet zo. 'Het is hier niet ineens veel drukker dan voorheen.'


Technische schade

De drempels op de Hemweg tonen volgens Ham wel al aan welke negatieve effecten ze hebben op zwaardere landbouwmachines. Deze lopen onder andere technische schade op aan de schokdempers. Ham: 'De drempels liggen zo ver uit elkaar dat het gewone verkeer ertussen evengoed eenvoudig weer hogere snelheden kan halen.'

Liever zou de LTO Noord-bestuurder zien dat er iets aan de verzakkingen in bermen wordt gedaan. 'Doordat het een smalle weg is, zorgen bredere voertuigen voor sleuven in de berm als ze moeten uitwijken. Dat zorgt voor meer gevaar.'

HHNK heeft inmiddels aan LTO Noord en loonwerkersorganisatie Cumela laten weten de plannen nog eens intern en met de gemeente Drechterland door te zullen nemen.

Weer

 • Zondag
  13° / 2°
  10 %
 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
Meer weer