Trekkers+ook+dit+jaar+over+Zeelandbrug
Nieuws
© Anton Dingemanse

Trekkers ook dit jaar over Zeelandbrug

Landbouwverkeer mag onder begeleiding ook dit jaar weer in colonne over de Zeelandbrug. Deze toezegging deed de provincie Zeeland deze week in een overleg met een ZLTO delegatie. In de nabije toekomst neemt waarschijnlijk de Oosterscheldekering de taak van de Zeelandbrug over.

De afgelopen twee jaar mochten trekkers en landbouwmachines in colonne onder begeleiding de Zeelandbrug oversteken. Een groot voordeel vanwege de tijdwinst die boeren boeken omdat ze dan niet helemaal via Bergen op Zoom om hoeven rijden voor bewerkingen op het land aan de andere kant van de Oosterschelde.

Evaluatie

Uit een evaluatie van de provincie is gebleken dat in 2019 in totaal 189 landbouwvoertuigen over de Zeelandbrug zijn gereden, waarvan 151 in colonne. In 2018 waren dat er in totaal 160, waarvan 131 konvooien.

De kosten voor de konvooien en onderzoek kwamen in 2019 uit op ruim 30.000 euro, waar dat een jaar eerder bijna 24.000 euro was. Bij voortzetting van de regeling worden de kosten voor 2020 ingeschat op 35.000 euro.

De mogelijkheid wordt onderzocht om in de nabije toekomst de Oosterscheldekering trekkerproof te maken

Oosterscheldekering

Tijdens het overleg is afgesproken dat de boeren pas uiterlijk vier uur van tevoren hoeven aan te kondigen dat ze de brug willen oversteken. 'Dat is heel fijn', zegt akkerbouwer Andre Slootmaker, die namens ZLTO Agrarisch Schouwen Duiveland bij het overleg met de provincie zat. 'Zo kunnen we beter inspelen op de weersvoorspellingen.'

Daarnaast is de boeren toegezegd dat de provincie en Rijkswaterstaat de mogelijkheden onderzoeken om in de nabije toekomst de Oosterscheldekering trekkerproof te maken. 'De Oosterscheldekering wordt waarschijnlijk dit jaar nog afgewaardeerd naar een 80 kilometer weg', licht Slootmaker toe. 'Wij hebben geopperd om vanaf dan het landbouwverkeer onder begeleiding al toegang te geven.'

Paseerstroken

In een later stadium zullen ook passeerstroken worden aangelegd. Als dat zover is, zal de Oosterscheldekering de Zeelandbrug vervangen als ontsluitingsweg voor het landbouwverkeer van en naar Schouwen Duiveland. 'Die weg is breder dan de rijbaan op de Zeelandbrug en dat is met brede werktuigen toch comfortabeler rijden met al dat tegemoetkomend verkeer.'

Maar zover is het nog niet. Het komende groei- en oogstseizoen zullen de boeren nog over de Zeelandbrug moeten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 2°
  10 %
 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
Meer weer