Sector+bepleit+ontheffing+voor+trekkers+op+ringweg+Alkmaar
Nieuws
© Jan Jong

Sector bepleit ontheffing voor trekkers op ringweg Alkmaar

De ontheffing voor landbouwverkeer op de Ring Alkmaar-west is komen te vervallen, nu de renovatie van Leeghwaterbrug is afgerond. Vanwege de werkzaamheden van de brug over het Noordhollandsch Kanaal hoefden agrariërs de laatste jaren niet door de stad Alkmaar en de diverse dorpskernen te rijden.

Loonwerkersorganisatie Cumela en LTO Noord hoopten dat de ringweg ook na de werkzaamheden toegankelijk zou blijven voor het landbouwverkeer. Dit voorkomt onveilige situaties in de drukke binnenstad en op de smalle en kronkelende wegen door de dorpen. In het gebied rondom Alkmaar zijn tientallen agrarische bedrijven gevestigd, vele met percelen op grotere afstand.


Bloembollenkweker Jan-Willem Apeldoorn uit Egmond-Binnen: 'Het was een groot voordeel dat we de afgelopen jaren niet overal door de bebouwde kom hoefden te manoeuvreren. Voorheen zorgde dat al voor onveilige situaties en het verkeer is er de afgelopen jaren alleen maar drukker op geworden.'

Drie wegbeheerders

Om die reden drong Apeldoorn als LTO Noord-bestuurder er al langer op aan om de ringweg ook na de brugrenovatie te mogen blijven gebruiken. 'We hebben daar veel voorwerk in gestoken, maar het probleem is dat er drie verschillende wegbeheerders zijn: gemeente Alkmaar, provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat. De eerste twee lijken open te staan voor een verlenging van de ontheffing.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer